Ermenistan'dan Türkiye'ye rest

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye'nin ikili ilişkilerde ön koşullar dayatmayı sürdürmesi ve sınırların açılmaması halinde müzakerelerin durabileceği sinyalini verdi. Öte yandan Ermenistan'ın da katıldığı güvenlik zirvesi, Rusya'nın bölgede atak yaptığı yorumlarına sebep oldu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan Diaspora Bakanlığınca düzenlenen bir toplantıda, Türkiye – Ermenistan ilişkilerine değindi. Sarkisyan, Türk hükümetinin ikili ilişkilerin normalleşmesi için Dağlık Karabağ anlaşmazlığının çözümlenmesini şart koşmasını eleştirdi. “Tarihsel sorunlara, özellikle de Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915’te Ermenilere uyguladığı soykırıma karşın, elimizden gelen iyi niyeti göstererek Türkiye’ye elimizi uzattık” diye konuşan Sarkisyan, bu zor yolda ancak ön koşullar olmaksızın ilişkileri tesis edebileceklerini söyledi.

Sarkisyan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son yıllarda müzakereler yaptık, iki belgeyi imzaladık. Ancak buna rağmen Türkiye’deki bazı siyasiler, ön koşul koymaya ve Ermeni-Türk ilişkilerini Dağlık Karabağ sorununa bağlamaya karar verdi.Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu, bölgedeki ve dünyadaki rolünü anlıyoruz. Ancak biz bağımsız bir ülkeyiz ve bizle ultimatomlar aracılığıyla ilişki kuramazlar. Bu yöndeki herhangi bir adım, ters tepki yaratacaktır” dedi. Bu açıklama, Başbakan Erdoğan’ın Azerbaycan gezisinde yaptığı “Karabağ işgali bitmeden sınırlar açılmaz, diplomatik ilişki kurulmaz” sözüne yanıt niteliği taşıyor.

Bu ifadeler, yakınlaşma sürecinin başlamasından sonra Sarkisyan’ın yaptığı en sert açıklama oldu. İki ülke 22 Nisan’da ilişkileri normalleştirmek için sürdürdükleri görüşmelerde mutabakata vardıklarını duyurmuştu. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan – Türkiye futbol maçını izlemek için Erivan’a gitmesinin ardından, 14 Ekim'de Kayseri’de oynanması planlanan rövanş maçı ile ilgili olarak Sarkisyan koşul öne sürmüş ve “Türkiye'yi, eğer sınırlar açılırsa veya Ermenistan'a karşı ablukaya son verilmesinin eşiğine gelirsek ziyaret edeceğim” demişti.

Kırgızistan’daki “Rus NATO’su” zirvesine Ermenistan da katılıyor
Öte yandan, Rusya öncülüğünde düzenlenen bir güvenlik toplantısı, Rusya’nın bölgede atak yapmaya çalıştığı ve Ermenistan dış politikasının da bu durumdan etkilendiği spekülasyonlarına yol açmış durumda. Gürcistan’ın Rusya’ya karşı ABD ile artan yakınlaşmasının Rusya’yı diğer bölge ülkeleriyle işbirliğini yoğunlaştırmaya ittiği düşünülüyor.

Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAO - CSTO), bu hafta sonu Kırgızistan’ın Isık Göl bölgesinde gayrı resmi bir güvenlik zirvesi topluyor. NATO’ya karşı denge oluşturma niyetiyle 1992’de temelleri atılan KGAO, 2002’de uluslararası örgüt statüsü kazanmıştı.

Yabancı basında “Rus NATO’su” zirvesi olarak da söz edilen toplantıda, grubun ilk ortak acil müdahale gücü olacak olan Kolektif Operasyonel Müdahale Gücü (KOMG - CORF) hakkında anlaşma imzalanması bekleniyor. AB yanlısı Belarus Deblet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun zirveye katılması ülkede tartışmalara sebep olurken, anlaşmaya imza atıp atmayacağı halen belirsiz. Rusya’nın Kırgızistan’ı Oş kentinde CORF için bir üs kurmaya ikna etmekte de zorlanacağı öne sürülüyor.