Ermenistan da açılımdan tedirgin

Ermenistan'da Türkiye ile imzalanan protokol tedirginlikle karşılandı. Özellikle Dağlık Karabağ konusunda hükümetin geri adım atacağına yönelik iddialar var.

Türkiye ile Ermenistan'ın İsviçre'nin arabuluculuğunda imzaladığı protokol, komşu ülkede tedirginlik yarattı. Muhalefet partileri hükümeti şiddetle eleştirirken, ortak kaygı Dağlık Karabağ Sorunu'nda hükümetin taviz vermesi.

Ermenistan Başkonsolosları ve Büyükelçileri toplantılarında hükümetin adımına destek geldi. Ukrayna Büyükelçisi Armen Kaçataryan ilişkilerin normalleşmesinin, Erivan yönetiminin özellikle komşu ülkelerle "dostane ilişkiler" geliştirme politikasına dayandığını belirtirken açılımın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Rusya Büyükelçisi Armen Simbatyan ise Rusya'nın protokolü desteklediğini hatırlatarak, Rusya'nın herhangi bir rahatsızlığı olmadığını söyledi. Rusya'nın etkisindeki Ermenistan için Simbatyan'ın açıklamaları oldukça önemliydi. Ermenistan Başbakanı Sars Sarkisyan'ın mesajı ise net oldu. Dağlık Karabağ'da taviz verilmeyeceğini söyleyen Sarkisyan Ermeni Soykırımı'nıda da geri adım atılmayacağını söyledi.

Dağlık Karabağ'ın lideri Baka Sahakayan ise Ermenistan'ın kendilerine daima destek verdiğini ve 18 yıldır bu destek sayesinde bağımsız kalabildiklerini söyledi. Sahakayan'ın temkinli konuşmasında Dağlık Karabağ meselesi öne çıktı. Hükümetin Dağlık Karabağ sorununda geri adım atmayacağına inandığını ifade eden Sahakayan Türkiye'den yükselen tepkilerin ardından umutsuzluğa kapıldığını kendilerine "gerçek bir ilişkinin" gerektiğini söyledi. Hükümetin halkın çıkarlarına uygun davranmasını isteyen Sahakayan, Türkiye'den yükselen tepkilerin ardından çözümsüzlükten endişe duyduğunu söyledi.

Ermeni basınına demeçler veren "Türkiye uzmanı" Ruman Melkonyan ise protokol metninin her son derece iyi olduğunu söyledi. Anlaşma ile Türkiye'nin sınırlarını tanımış olmadıklarını ifade eden Melokyan herhangi bir protokole başlanırken muhatap ülkenin sınırlarını tanımanın ve yönetimini meşru görmenin zaruret olduğunu söyledi. Bu nedenle yapılan anlaşmaların "batı Ermenistan'dan vazgeçme" olmadığını ifade eden Sarkisyan protokolde arazi anlaşmazlıklarının gündeme gelmesini ise "çok zor" diyerek yanıtladı.

Ermenistan'ın iki büyük ulusal partisi ise eylem kararı aldı. Ulusalcı Taşnak sütyun partisi 18 Eylül'de büyük bir yürüyüş ile Türkiye ile gelişmekte olan ilişkileri protesto edecek. Dağlık Karabağ'ın "bağımsızlık günü"ne denk getirilen yürüyüşü düzenleyecek olan Taşnaksütyun hükümetin imzaladığı protokol metnini "kabul edilemez" olarak değerlendirdi. "İki ülke arasında sınırların karşılıklı tanınması" maddesinin "batı Ermenistan'dan vazgeçmek" anlamına geldiğini savunan Taşnaklar'a en büyük destek ise Ermeni Ulusal Kongresi'nden geliyor. Daha çok diasporayı temsil eden kongre, Ermenistan'ın iyi ilişkiler adı altında "Ermeni soykırımı" iddialarından geri adım atacağını savunuyor.

Ermenistan'ın Miras Partisi de Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine tepkili. Miras Partisi milletvekili Artur Martirosyan yaptığı açıklamada, Türkiye ile paraf edilen protokollerin Ermenistan parlamentosunun onayına sunulmadan önce referandum yapılması gerektiğini söylerken, bunun Başbakan Serj Sarkisyan için de güven oyu anlamına geleceğini ifade etti. ki ülke arasında paraf edilen protokollerde yer alan en az üç şartın, Ermenistan için kabul edilemez olduğunu savunan Martirosyan, bu protokollerde değişiklik yapılmadığı sürece "devletin ve halkın ulusal çıkarlarının tehlikeye girebileceğini" öne sürdü. Miras Partisi'nin referandum için çalışma başlatacağını söyleyen vekil, Ermenistan yönetiminin Anayasa'ya uygun davranıp davranmadığını belirlemek için anlaşmayı Anayasa Mahkemesi'ne de taşımayı düşündüklerini ifade etti.

(soL-Dış Haberler)