Donbass halkı sandık başında

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri bugün sandık başında. Ukrayna seçimlerin ateşkes sürecini tehlikeye atacağını söylese de Donbass, sürecin sonunda Ukrayna'nın kendilerini tanıyacağına inanıyor.

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinde yaklaşık 3 milyon 200 bin seçmen parlamento ve başkanlık seçimleri için sandığa gitti. Milislerin kontrol ettiği Donetsk'te 364, Luhansk'ta ise 95 seçim sandığı oluşturuldu. Donetsk'teki seçimlerde 16 yaşını doldurmuş vatandaşların oy kullanmasına izin verilirken, Lugansk'ta ise 18 yaşını dolduranlar oy kullanıyor.

Yerel saat ile 08.00'de başlayan oy kullanma süreci, akşam 20.00'de sona erecek.

Başkanlık için favori görülen Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Zaharçenko, Donetsk'teki bir okulda oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada "Bu seçimlerin ardından Kiev yönetiminin kendilerini tanıyacağını ve hükumet güçlerince işgal edilen topraklarını geri vereceklerini” beklediklerini belirterek, “Onlar bizi tanıyacak ve işgal edilen topraklarımızı geri verecektir. Sonrasında bizler eşit partnerler olarak var olacağız” ifadesini kullandı.

Luhansk'taki seçimin favori adayı Halk Cumhuriyeti Başbakanı İgor Plotnitskiy de, Lugansk'taki bir tiyatro binasında kurulan seçim sandığına eşiyle birlikte gelerek oyunu kullandı. Halkının özgürlüğü, LuHansk'ta barışın sağlanması ve inancı için oy kullandığını kaydeden Plotnitskiy, seçim sürecini takip edeceklerini ve her hangi bir hileye ilişkin olacak şikayetleri değerlendireceklerini dile getirerek, "Seçimlerin normal yapılması için gereken her şeyi yapacağız" ifadesini kullandı.

Kiev karşıtı milisler, seçimlerin ardından bölgenin statüsünün yasallaşacağını umut ederken, bazı liderler de seçimlerin ardından birçok ülkenin kendilerini tanıyacağını belirtiyor.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Boris Litvinov, daha önce yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından diğer ülkelerin kendilerine eşit davranmaya başlayacağını ifade ederken, şimdiden Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester, Dağlı Karabağ, Venezuela, Küba, Vietnam, Suriye ve Irak yönetiminin kendileriyle diyalog kurmaya hazır olduğunu ifade etti.

Litvinov, "Seçimlerden sonra, diğer ülkeler de bizim hükümetimize eşit davranmaya başlayacaktır. Konuşmaya ve sorunları çözmeye yönelik adımlar atılmaya başlanırsa, mutlaka sonuçları da olur. Bu ise yeni istihdam sağlar, emeklilik ve sosyal ödemeler verilmeye başlanır" dedi.

Rusya seçimleri tanıyacak
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptığı açıklamada ülkesinin seçimlerin sonuçlarını tanımaya hazır olduğunu bildirmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı seçimlerin, Minsk'te yapılan mutabakatlar çerçevesinde yapılacağınıkaydederken, seçimlerin doğudaki mevcut durumun yapıcı diyalog rayına oturmasına imkan sağlayacağını belirtmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ise seçimlerin, taraflar arasında Minsk'te sağlanan tüm ateşkes sürecini tehlikeye atacağını savunarak, "bunun Minsk protokolü ile bağdaşmadığını, ayrıca onun ruhuna aykırı olduğunu" öne sürmüştü.