Çinliler Sarkozy'yi istemiyor

Çin'de yapılan bir ankete göre, Çinlilerin yüzde 90'a yakın bir kısmı, Fransa Devlet Başkanı Sarkozy'nin olimpiyatlara katılmasını istemiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Çin'de bir internet sitesi tarafından yapılan anket, Çinlilerin çok büyük bir kısmının, Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy'i olimpiyatlarda görmek istemediğini ortaya koydu.

Hatırlanacağı üzere Sarkozy, geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Olimpiyatların açılışına katılmasıyla, Çin-Tibet ilişkileri arasında ilişki kurmuştu. Sarkozy, Çin yönetimi ile Dalay Lama arasındaki görüşmelere atfen "Eğer bu görüşmelerden sonuç çıkarsa eğer Dalay Lama ve Çin Devlet Başkanı bu gelişmeyi tanırlarsa, o zaman benim Olimpiyatların açılışına katılmam için bir engel kalmaz" diye konuşmuştu.

Sarkozy'nin açıklamasının ardından, Çince yayın yapan internet portalı sina.com tarafından düzenlenen bir anket, Çinlilerin yüzde 88'inin Sarkozy'i Olimpiyatlarda görmek istemediğini ortaya koydu. Sitenin anketine 100 bin kişi katıldı.

Pekin'de düzenlenecek 2008 Olimpiyat Oyunları, 8 Ağustos'ta başlayacak. Hatırlanacağı üzere, Olimpiyat meşalesinin geleneksel dünya turu sırasında, ülkeleri dışında bulunan Tibetliler tarafından meşaleye yönelik pekçok saldırı gerçekleştirilmiş uluslararası basının da örtülü desteğiyle, taşınma süreci Çin karşıtı bir kampanyaya dönüşmüştü.