Çin ve Avustralya arasında Rabiya Kadir gerginliği

Çin, Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir'in Avustralya ziyaretini engellemek için çabalarını sürdürüyor.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun, Avustralya'nın Pekin Büyükelçisi Geoff Raby'yi Dışişlerine çağırarak, Rabia Kadir'in gelecek hafta yapması beklenen ziyareti protesto ettiklerini ve "ziyarete şiddetle karşı olduklarını" bildirdi.

Avustralya'nın en büyük ticari ortaklarından biri olan Çin, defalarca Avustralya'dan Kadir'e vize vermemesini istemişti.

Kadir'in Melbourne Film Festivali'nde 8 Ağustos'ta gösterilecek kendi hayatı hakkındaki bir belgeselin gösterimine katılması bekleniyor. Kadir daha sonra 11 Ağustos'ta Canberra'da Ulusal Basın Kulübü'nde televizyondan naklen yayımlanacak bir konuşma yapacak.

Çinliler site çökertti
Melbourne Film Festivali'nin internet sitesi, Çin'den kaynaklanan siber saldırılar sonucunda çöktü. İkinci kez düzenlenen saldırı nedeniyle siteden online bilet satışı yapılamıyor. Bir süre önce bilgisayar korsanları internet sitesinin girişine Çin bayrağı yerleştirmişti.

Festival direktörü Richard Moore, siber saldırıların kendilerini mali yönden çok olumsuz etkileyeceğini, çünkü bilet satışlarının yüzde 65'ini internet üzerinden yaptıklarını belirtti. Moore, geçen hafta Melbourne'daki Çin konsolosluğundan bir yetkilinin, kendisinden, Kadir hakkındaki belgeselin gösterimden kaldırılmasını istediğini söyledi.

Festivale katılması beklenen, aralarında Venedik Film Festivali'nde ödül kazanan Jia Zhangke'nin du bulunduğu 3 Çinli yönetmen de Kadir'in ziyaretini protesto için festivalden filmlerini çektiler.

(soL - Dış Haberler)