Chávez’den Obama’ya: Nobel’i geri ver

Venezuela lideri Hugo Chávez, Barack Obama’nın Nobel Barış Ödülü’nü geri vermesi gerektiğini söyledi.

Chávez, İklim Zirvesi için bulunduğu Kopenhag’da katıldığı bir konferansta, ABD Başkanı Barack Obama’yı eleştirdi. “Obama ödülü geri vermeli” diyen Chávez, “Nobel Barış Ödülü’nü, Afganistan’daki masum halkı öldürmek üzere 30 bin asker gönderdiği günle neredeyse aynı gün aldı” diye konuştu.

Chávez, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in, Nobel için Obama’dan daha iyi bir aday olacağını da sözlerine ekledi.

Obama’nın yönetime geldiği son bir senede Afganistan’daki ölüm sayısı, işgalin başladığı 2001’den beri en yüksek oranda gerçekleşti. İşgalci güçlerin asker kayıpları da bu sene içinde rekor kırdı.

Hollanda yönetiminde, emperyalizmin hizmetindeki adalar
Chávez, konuşmasında Venezuela karasularında bulunan, ancak Hollanda’ya ait olan adaların durumunu da gündeme getirdi. ABD’yi bu adaları Venezuela’ya karşı komplolarında kullanmakla suçlayan Chávez, “Venezuela’nın karasularında üç ada var, ama bunlar hâlâ emperyal bir rejimin yönetimindeler: Hollanda’nın. Avrupa bilmeli ki Kuzey Amerikan imparatorluğu bu adaları silahla, katillerle, Amerikan istihbarat birimleriyle, casus uçaklarla ve savaş gemileriyle dolduruyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly ise Karayipler’deki adalarda bulunan askerleriyle Venezuela’ya saldırmayı planlamadıklarını söyledi. Kelly, “Bunlar temelsiz ithamlar. Bunlar rutin tatbikatlar. Bölgeyle işbirliği peşindeyiz” dedi. Chávez ise tatbikatın, Latin Amerika’daki sol hükümetleri düşürmeye dönük geniş çaplı planın bir parçası olduğunu ve kıta halkları açısından tehlike arz ettiklerini savunuyor.

(soL - Dış Haberler)