Chavez ‘çok kutuplu dünya’ gezisinde

Libya ve Cezayir’in ardından Suriye’ye geçen Venezuela lideri, gezisine İran, Belarus ve Rusya ziyaretleriyle devam edecek.

Suriye’yi ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Latin Amerika’da gölge savaşlar yürüten ABD’nin bir kolu” olarak nitelendirdiği İsrail’e, işgal ettiği Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nden çekilme ve Filistin halkına yönelik ablukayı kaldırma çağrısı yaptı. Libya ile Cezayir’in ardından Suriye’ye geçen Chavez, önceki gün Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail’i “soykırımcı ve katil bir devlet” olmakla suçladı.

ABD’ye muhalefetiyle tanınan Venezuela lideri, Washington’la arası pek de iyi olmayan Libya ve Suriye gibi ülkeleri de kapsayan gezisinin amacının, “tek kutuplu dünya düzeninin değiştirilmesine destek aramak” olduğunu söyledi. Chavez, “Dünyada, bir tarafın diğer tarafı hegemonyası altına aldığı tek kutupluluğun yerine çok kutupluluğu koyma zamanı geldi. Çünkü bizler özgürüz ve kendi kaderimizi belirleyebiliriz. Biz, tüm dillerin, dinlerin ve hislerin olduğu, uygarlıklar arası çatışmanın yerine uygarlıklar arası diyaloğun bulunduğu bir dünya istiyoruz” dedi.

Suriye lideri Esad da, Chavez ile Gazze Şeridi’nde uygulanan ablukanın kaldırılmasına yönelik uluslararası tepki oluşturulmasını yollarını görüştüklerini belirterek, “Chavez’in ziyaretinin hem zamanlama hem de içerik açısından çok önemli olduğunu” kaydetti. Arap ve Latin Amerika halklarının özgürlüğüne bağlı olduğunu ve sömürgeci anlayışa karşı durduklarını ifade eden Esad, “Bizim için tüm İsrail hükümetleri aynı. 1991 yılından bu yana yürütülen barış sürecinde hiçbir başarı sağlanamadı. Yalnızca taktikler değişiyor, ancak özü bir. İsrail ne şimdi ne de gelecekte barış için hazır değil” diye konuştu.

Chavez’in Suriye’den sonra İran, Belarus ve Rusya’da temaslarda bulunması bekleniyor.
(soL -Dış Haberler)