Chavez Batı Basınına Tepkili

Rusya'ya yaptığı ziyaretin ardından Avrupa’daki bazı gazetelerin “Venezuela'da askeri üs kurması için Rusya'ya garanti verildi” şeklindeki haberlerini yalanlayan Hugo Chavez, özellikle batıdaki bazı basın organlarının kendisine karşı planlı bir savaş yürüttüğünü söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Rusya'nın ardından ziyaret ettiği Belarus'ta Minsk yönetimiyle ABD emperyalizmine karşı birlikte mücadele verdiklerini söyledi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'yla önceki gün bir petrol anlaşmasına imza atan Chavez, Lukaşenko'yu kardeşi olarak gördüğünü ve ABD'ye karşı verdikleri mücadelede başarılı olduklarını ifade etti.

ABD karşıtı duruşuyla tanınan Belarus lideri de Venezuela'nın kendilerine her zaman güvenebileceğini vurguladı. ABD'nin ülkesine uyguladığı yaptırımların etkisiz olduğunu kaydeden Lukaşenko, Chavez'e "Milletler Arası Dostluk Nişanı" verdi.

Belarus'tan sonra önceki akşam Portekiz'e geçen Hugo Chavez, Moskova gezisi sırasında Venezuela'da Rus üssü kurulmasını önerdiği şeklindeki iddiaları reddetti. Bu haberlerin basında kendisine yönelik planlı bir savaşın parçası olduğunu ifade eden Venezüella lideri, "Dünyaya Chavez provokatör, Chavez şiddet yanlısı, Chavez savaşçı imajı yaymak istiyorlar ama Venezüella halkı sadece barış ve adalet istiyor" dedi.

Öte yandan Chavez'in ziyareti dolayısıyla Portekiz ve Venezuela'nın ikili ekonomik ilişkileri artırmaya yönelik 5 anlaşma imzaladığı açıklandı. Anlaşmanın, Caracas yakınlarındaki La Guaria limanının genişletilmesi için Portekiz'in Teixeira Duarte firmasıyla 658 milyon dolar bütçelik bir sözleşme yapılması, Portekiz'in Venezuela'ya 20 milyon avro tıbbi malzeme satışı, Venezuela'da sosyal konut yapımında Portekiz firmalarının da yer alması, telekomünikasyon ve posta servisi konularında ikili işbirliği konularını içerdiği bildirildi.