Çek komünistlerden yasaklara geri adım

Anayasa Mahkemesi, daha önce, programında “üretim araçları üzerindeki özel mülkiyetin kaldırılması” bulunduğu için yasaklanmak istenen Çek Cumhuriyeti Komünist Gençlik Birliği (KSM) ‘nin yargılamasını reddetti.

Anayasa Mahkemesi, Prag Şehir Mahkemesi’nin KSM hakkında verdiği kararı redderken, aynı zamanda KSM hakkındaki dosyayı da yerel mahkemeye geri gönderdi. Anayasa Mahkemesi, kararına bir gerekçe göstermedi.

KSM’nin yasa dışı ilan edilmek istenmesine giden süreç 2007 yılında başlamıştı. Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, programında “üretim araçlarında özel mülkiyet yerine kolektif mülkiyeti” savunduğu gerekçesiyle örgütün yasaklanmasını istemişti. İçişleri Bakanlığı’nın bir başka sebebi ise, KSM’nin “kapitalist düzenin ilkeleri içinde kalmadan başka bir düzen için mücadele vermenin gerekliliğini” vurgulamaları oldu.

Karar sebebiyle KSM tarafından yapılan açıklamada, “Binlerce Çek insanı, KSM’nin kapatılmasına karşı verdikleri imzalarla zaten bu kararın geçersiz olduğunu ilan etmişlerdi” denildi. Açıklamada ayrıca, süreçte kendilerine destek veren Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (KSCM) ve uluslararası komünist gençlik organizasyolarına teşekkür edildi. Verilen kararın, “Çek Cumhuriyet’nde yaygınlaşan anti-komünist ve anti-demokratik tutumlara karşı olumlu bir adım” olduğu da vurgulandı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yaptığı açıklamada KSM’yi selamlarken, “Avrupa Birliği üyesi olan Çek Cumhuriyeti’nde KSM’yi yasaklamaya dönük bu girişim, Çek komünist gençliğinin ve uluslararası komünist hareketin baskıları sonucu başarısızlığa uğramıştır” dedi. Açıklamada, “emperyalizmin ve Avrupa Birliği’nin anti-komünist kampanyasının, işçi sınıfının ve halkların bilincinin bulanmasına yardım ettiği” de vurgulandı.

Hatırlanacağı üzere, KSM kendisine dönük yasaklama girişimini tanımayarak, ABD’nin Çek Cumhuriyeti’ne kurmak istediği füze kalkanına karşı bir kampanya örgütlemiş ve Çek halkının büyük desteğini almıştı. Yanı sıra, tüm dünyada eş zamanlı olarak, aralarında TKP’li Öğrenciler’in de bulunduğu komünist gençlik örgütleri Çek temsilciliklerinin önünde kararı kınayan basın açıklamaları yapmıştı.

(soL – Dış Haberler)