BM'den yine Suriye karşıtı tasarı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Suriye yönetimini kınayan ve Suriye Ulusal Koalisyonu'nu siyasi geçiş sürecinin tarafı olarak öngören tasarıyı oylayacak. Rusya ise tasarıya tepkili.

Rusya, Katar ve diğer Arap devletleri tarafından 193 üyeli BM Genel Kurulu'na sunulan Suriye tasarısına karşı çıktığını açıkladı. Bazı Batılı diplomatlar yeni tasarının, geçtiğimiz yıl oylanan ve 133 lehte oy alan Suriye tasarından daha az oy alacağını tahmin ediyor.

Genel Kurula oylanmak üzere sunulan tasarı da ise Suriye Ulusal Koalisyonu “gerekli olan siyasi geçiş sürecinin etkin temsilcisi” olarak sunulurken, Suriye yönetimi ise “ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılar ve işlediği insanlık suçları” nedeniyle kınandı. Metinde ayrıca, “Nereden gelirse gelsin bütün şiddet olaylarını kınıyoruz” şeklinde genel bir ibare yer aldı.

Kimyasal silah iddiaları
Öte yandan tasarıda, Suriye'nin, kimyasal silah iddialarını araştırmak üzere kurulan bir BM heyetine ülkeye girişi için izin verilmesi de istendi.

Suriye yönetimi, geçtiğimiz Mart ayında Suriye ordusunun kontrolünde bulunan Han El Esal bölgesinde kullanılan ve 25 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal silah saldırısı için BM'den bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiş ve BM de bu talebe olumlu yanıt vermişti.

Sonrasında ise BM, araştırmanın Suriye'nin diğer bölgelerine de genişletilmesini istemiş ancak bu istek Suriye yönetimi tarafından kabul edilmemişti. Şam, bunun ülkenin egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini söylerken, İran ve Rusya böyle bir girişimin aynı Irak'ta olduğu gibi Suriye'ye müdahaleye zemin hazırlayabileceği tehlikesine işaret etmişti.

BM yetkilisi: “Tasarıya destek daha az olur”
Reuters'in haberine göre, ismi gizli kalmak şartıyla konuşan üst düzey bir Batılı yetkili, birçok ülkenin 2012 Ağustos'unda sunulan tasarıya kazanan tarafa oy verdiklerine inandıkları için olumlu oy verdiğini belirtirken, bu ülkelerin artık “bu kadar emin” olmadığını ifade etti. Yetkili ayrıca, “İslamcı, terörist faktörün Suriye'de artık daha belirgin” olduğunu sözlerine ekledi.

Bir diğer üst düzey BM diplomatı ise, Rusya'nın, tasarının daha önce ABD-Rusya arasında anlaşmaya varılan Suriye konferansını engellemeye dönük bir girişim olabileceği yönündeki endişelerini anımsattı.

Tasarının lehte alacağı oyun geçen yılki kadar yüksek olmayacağı belirtilirken, bu sayının 100 ya da 110'un altına düşmesinin istenmediği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, BM Genel Kuruluna sunulan ve Suriye'ye dönük ciddi yaptırımların yer aldığı taslak, 193 üye ülkeden 133'ünün lehte oyunu almış, 12 ülke karşı oy kullanmış, 31 ülke çekimser kalmıştı. Bazı ülkeler ise oylamaya katılmamıştı.

(soL- Dış Haberler)