BM'de İran günü

Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'a nükleer programına karşı yaptırımlar içeren karar tasarısı oylamaya sunulacak. Konseyden yaptırım kararı çıkacağına kesin gözüyle bakılırken, Türkiye'nin oylamadaki tavrının ne olacağı da merak konusu.

Bugün dünyanın gözü İran konusundaki karar tasarısını oylamasıı beklenen BM Güvenlik Konseyi'nde. Günlerdir verilen mesajlar Konsey'den nükleer programını sürdüren İran'a karşı yaptırım kararı çıkacağını gösteriyor.

Oylamadan önce, Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde düzenlenen, BM Güvenlik Konseyi'nin BM'ye üye diğer ülkelerin de katılımıyla İran'ın nükleer meselesini ele aldığı "özel toplantı" sona erdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ülkelerin tutumlarında bir değişiklik olmadığını söyledi. Konsey'in İran'a yaptırım getiren kararını görüşeceğini söyleyen Rice şöyle konuştu:

"Bu, İran'a son derece güçlü, anlamlı ve önemli yaptırımlar getirecek bir karar olacak. Bizim hala amacımız İran'ı nükleer programını durdurmaya ve yapıcı şekilde müzakere etmeye ikna etmek. Bu kapsamda hem baskı uygulamaya hem de diplomatik kanala önem veriyoruz. Bu kapsamda kararın hem güçlü bir çoğunlukla kabul edilmesini, hem de tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını istiyoruz."

Rice bir soru üzerine, yeni kararın İran üzerinde son derece etkili olacağını belirterek "Bu yüzden İran bu kararın kabul edilmesini engellemeye çok çalıştı" diye konuştu.

Rice sorular üzerine, karar tasarısında yer alan yaptırımlar arasında, İranlılar'ın yurtdışında uranyum tesisleri ve faaliyetlerine yönelik yatırımlarıyla ilgili olarak bağlayıcı yaptırımların ve silah ambargosunun bulunduğunu, çok önemli yeni mali önlemler getirildiğini de belirtti.

Clinton: En sert yaptırımlar olacak
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'ın nükleer programına karşı BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunulacak olan yeni yaptırımların, İran'ın karşı karşıya kaldığı en sert yaptırımlar olacağını belirtti.

Clinton, Ekvator'u ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD için 2 ya da 3 ''hayır'' oyunun çıkma olasılığının başarısızlık ifade edip etmeyeceği yönündeki bir soruya Clinton, ''Henüz olmamış bir şey için yorum yapmayacağım'' karşılığını verdi.

Konsey'in daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ile Almanya (5+1 ülkeleri) arasında 5 aydır müzakere edilen ve İran'ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya Türkiye, Brezilya ve Lübnan'nın karşı çıktığı biliniyor.

Karar tasarısının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin "evet" oyunu alması gerekiyor.

Diplomatik kaynaklar, tasarıya karşı olduğu bilinen Türkiye'nin büyük devletlerin "evet" demesi durumunda "çekimser" kalabileceğini belirtiyorlar.

(soL - Dış Haberler)