Barzani, işgal güçleri komutanıyla görüştü

Mesut Barzani ile ABD işgal güçlerinin komutanı Odierno biraraya geldi. Görüşmeden “ortak hareket” ve “karşılıklı destek” mesajları çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Kuzey Irak'taki Kürdistan Federe Bölge Başkanı Mesut Barzani, Irak'taki ABD işgal kuvvetlerinin komutanı Raymond Odierno ile görüştü. Görüşmede, Kerkük, PKK ve Irak'taki gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Görüşmede Barzani bölgede acil çözüm bekleyen temel konunun Kerkük olduğunu söylerken Odierno, "Birleşmiş Milletler'in Irak'taki sorunlu bölgeler konusunda rolü önemlidir ve bir çözümün bulunması vazgeçilmezdir" dedi.

Musul'un statüsü konusundaysa General Odierno, "Çok uluslu gücün politikası bir tarafın yetkileri ele geçirip her şeyi kendine göre ayarlaması ve yönetmesi demek değildir. Bütün tarafların yönetimde kendi temsilini görmesi gereklidir" dedi.

General Odierno sözlerini "Irak'ın durumu şimdi daha iyidir. Siyasi olarak gelişmelerin sağlanması gerekiyor. Siyasi olarak durum iyileşmeden güvenlik olarak gelişme sağlanamaz çünkü güvenliğin sağlanması siyasi gelişmeye bağlıdır" şeklinde sürdürdü.

Barzani'nin lideri olduğu KDP'ye yakınlığıyla bilinen Peyamner adlı internet sitesine göre görüşmede, "Irak'taki terörizme karşı Amerikan güçlerinin, Irak güçlerinin ve Peşmerge güçlerinin ortak mücadelesinden ve terörizmin tümden yok edilmesinin öneminden" söz edildi.

Siteye göre görüşmede, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümeti arasındaki sorunların giderilmesi için Irak Anayasası'nın uygulanması şarttır" denilirken, Odierno bu konuda "her kim ki Kürdistan bölgesinin zayıflatılmasını istiyorsa büyük bir yanlış yapar. Çünkü Kürdistan bölgesinin güçlenmesi Irak'ın da güçlenmesi demektir" dedi.