BAE Filistinlileri ülkeden kovdu

ABD’nin Ortadoğu’daki işbirlikçilerinden olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) aralarında öğretmenlerin de olduğu yüzlerce Filistinliyi ülkeden çıkardı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde mülteci olarak bulunan binlerce Filistinli, güvenlik bahanesiyle ülkeden kovulmaları sebebiyle hükümeti protesto etti.

Mülteciler, BAE’nin yönetici ailesi el-Nahyan’a bir mektup yazarak, İsrail işgali altındaki durumlarını hatırlattı ve kararın geri çekilmesini istedi.

Filistinlilerin yaklaşık yirmi yıldır BAE’de bulunduğunu belirten mülteciler, bu kararın kendileri kadar ailelerini de etkileyeceğini savundu.

Mülteciler ayrıca, Arap Körfezi Devletleri’nde karşılaştıkları yüz kızartıcı muameleyi de kınadılar.

Birleşik Arap Emirlikleri: ABD’nin “yıldız”ı
Birleşik Arap Emirlikleri, bölgede ABD yardakçılığı, monarşisi ve Arap ulusal kurtuluşçuluğuna düşmanlığı ile biliniyor. 1971’de İngilizlerden bağımsızlığını kazanan ülke, yedi emirliğin birleşmesiyle oluşan bir federasyon olarak yönetiliyor. En büyük gelir kaynağı ise, tahmin edilebileceği gibi petrol.

Daha önce, ülkedeki onbinlerce Hintli göçmen işçiyi sınır dışı etmekle tehdit eden BAE’de, sendika ve grev hakkı bulunmuyor. Göçmen işçilerin ise hiçbir yasal hakkı mevcut değil.

Saldırgan bir dış politika aktörü olarak öne çıkmaya başlayan Emirlik, dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı haline gelmiş durumda. Ortadoğu’ya ithal edilen her üş silahtan birini BAE satın alıyor. İthalatın büyük bölümü ise ABD ve Fransa gibi ülkelerle yapılıyor. Birleşik Arap Emirliklerini izleyen ülkeler ise İsrail ve Mısır.

Haziran 2004 yılında, Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü’nün hazırladığı raporda, nükleer malzeme taşınması ve üretimi için önemli merkezler arasında bir ağ oluşturulduğu, bu ağda Türkiye ile beraber BAE’nin de adı geçmişti.
(soL – Dış Haberler)