Atina'yı dinleyen yok

Atina, haftalardır Türk savaş gemilerinin Yunan kara sularını ihlal ettiği uyarısında bulunurken konu Türkiye basınında hiç gündeme gelmiyor.

On bir Türk savaş gemisinin Yunan karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle Yunanistan Dışişleri Bakanlığı önceki gün Ankara'ya yazılı bir şikayette bulundu. Yunan diplomatlar da Türkiye'deki ilgilileri telefonla uyardı.

Uyarı mektubunda, Türk gemilerinin Ege Denizi'nde son aylarda Yunan sularını ihlal ettiği rotaları gösteren on bir haritanın yer aldığı söyleniyor.

Yunan kaynaklarına göre, yapılan uyarıda, Yunan diplomatlar Türk savaş gemilerinin, başka bir ülkenin karasularında gezinmekle yabancı gemilerin "zararsız geçiş" hakkını ihlal ettiklerini bildirdi. Son ihlalin ise geçtiğimiz Çarşamba günü, bir Türk korvetinin Kea ve Kitinos açıklarındaki Yunan ulusal sularına girmesi ile yapıldığı söylendi.


"Türkiye radar sinyallerinden ve devriyeden şikayetçi"

Bazı kaynaklar, Türkiye'nin yaptıklarını "provokasyon" olarak nitelendirirken Yunan yetkililerin, Türk yetkililerce gönderilen onlarca radar uyarısından ve Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin sınır gözetleme ajansı Frontex tarafından yasadışı göçü önlemek amacıyla Doğu Ege'ye yerleştirilen uluslararası devriye uçaktan şikayetçi olmasından da rahatsız olduklarını bildirdiler.

Yunan yetkililer aynı zamanda Başmüzakereci Egemen Bağış'ın "Dünya çapında askeri güce yapılan harcamaları azaltma zamanıdır, özellikle de Türkiye ve Yunanistan arasında. Ne Yunanistan ne Türkiye Alman ya da Fransız denizaltılarına ihtiyaç duyuyor" sözlerini hatırlatarak Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın buna resmi bir cevap vermediğini, ancak bazı yetkililerin Bağış ve diğer Türk yetkililerin, Yunanistan yönetiminin su ve hava sahasını ihlal eden Türk gemi ve uçaklarında rahatsız olduğunun farkında olduğunu söyledi.

Yunan basınında birçok kez yer alan bu haber Türkiye'de hiç gündeme gelmedi. Yunan yetkililerin şikayetlerine verilmiş resmi bir yanıt da bulunmuyor.

(soL - Dış Haberler)