"AB'nin kararı çirkin ve alçakça"

Mercosur toplantısı için Arjantin'de bir araya gelen Latin Amerikalı liderler, AB'nin yasadışı göçmenlerle ilgili aldığı yeni karara karşı tepkilerini bir bildiride dile getirdiler.

soL (DIŞ HABERLER) Arjantin'de düzenlenen Mercosur (Güney Ortak Pazarı) toplantısında bir araya gelen Latin Amerikalı liderler, Avrupa Birliği'nin kaçak göçmenlere yönelik yeni tedbirlerini kınayan bir bildiri kaleme aldılar.

Bildiriye imza atan Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Paraguay, Uruguay ve Venezuela liderleri adına açıklamada bulunan Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, "Ortak bir ses yükselteceğiz" diye konuştu.

AB'nin 2010'da yürürlüğe sokma kararı aldığı yeni düzenlemelere göre, yasadışı biçimde AB ülkelerine giren göçmenler, sınır dışı edilmeden önce 18 ay tutsak edilebiliyorlar. On binlerce Latin Amerikalı göçmeni ilgilendiren düzenleme, uygulamayı protesto eden kitle örgütleriyle birlikte Latin Amerika yönetimlerinin de gündeminde yer alıyor.

"Irkçılığa, ayrımcılığa, yabancı düşmanlığına karşı"
7 Latin Amerikalı lider tarafından imzalanan bildiride şu ifadeler yer aldı:

"Mercosur üyesi ve ortağı olan ülkelerin liderleri olarak, yasadışı göçü suç konusu haline getiren her türlü girişimi reddediyor göçü sınırlamaya çalışan girişimleri, özellikle de en korumasız kesim olan kadınlar ve çocukları hedef alanları, kınadığımızı bildiriyoruz."

Metinde ayrıca, "Irkçılığa, ayrımcılığa, yabancı düşmanlığına ve tüm diğer aşırılıklara karşı çıkmak gereken" bir dönemden geçilmekte olduğunun da altı çizildi.

Chavez: Çok çirkin ve alçakça bir düzenleme
Ortak bildirinin ardından basına açıklamada bulunan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, "Bu adil değil çok çirkin ve alçakça bir düzenleme" diye konuştu. Chavez, düzenlemenin henüz tartışılmakta olduğu geçen ay yaptığı bir açıklamada, düzenlemenin geçmesi halinde AB ülkelerine petrol kesintisinde bulunabileceklerini ve Venezuela'daki Avrupalı yatırımları kapı dışarı edebileceklerini söylemişti.

Bir diğer açıklama ise, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'dan geldi. "Lula", düzenlemeyle ilgili olarak "Yabancı düşmanlığının soğuk nefesini tekrar hissetmeye başladık" diye konuştu.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ise, AB'nin yeni düzenlemesini "utanç verici" olarak niteledi. Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vazquez ise, "İnsan haklarına saygı duymak zorundasınız, göçmen haklarına da" diye konuştu. Vazquez, "Kimse eğlence olsun diye göç etmiyor" dedi.