Abhazlar Türkiye'yi suçluyor

Kısa süre önce NATO üyeliği için adım atan Gürcistan'a askeri yardımda bulunması, Türkiye'nin de sorumlu tutulmasına yol açıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Abhazya Milletvekili Soner Gogua, Türkiye'nin, Gürcü subaylarına eğitim verdiğini ve silah yardımında bulunduğunu hatırlatarak, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya dönük harekatında Türkiye'nin bu desteğinden de cesaret aldığını söyledi.

"Gürcü subayların Türk subaylar tarafından eğitilmesi Gürcülere büyük cesaret verdi. Türkiye ve NATO, tek taraflı olarak yardım yaptı. Silahlı yardım Gürcistan'ın elin güçlendirdi. Ancak Gürcistan şimdi işin içinden çıkamıyor" diyen Gogua, savaşın sona ermesi için de, "şu an yapılacak en acil iş, Gürcistan'a baskı yapılarak, Güney Osetya ve Yukarı Kodora bölgesinden güçlerini çekmesini sağlamak ve bu ülkelerle saldırmazlık anlaşması imzalatmak olmalı" dedi.

"ABD ikiyüzlü"
ABD'nin Gürcistan'ın saldırıları karşısındaki ikiyüzlülüğüne dikkat çeken Gogua, ABD'nin Kosova'daki tutumunu, "ABD ikiyüzlü politika gütmemeli. Kosova'yı tanıyan ABD, Abhazya'yı da tanımalı. Eğer bizi tanımıyorlarsa, Kosova'yı da tanımamalıydı. Abhazya ve Osetya ister tanınsın ister tanınmasın, bağımsız devlettir" ifadesiyle eleştirdi.

"Rusya'nın müdahalesi yararlı oldu"
Rusya'nın Gürcistan'a karşı harekete geçmesinin hukuki olarak da hakkı olduğunu belirten Gogua, Gürcistan'ın politik bir hata yaptığını iddia ederek, şunları söyledi: "Burada saldıran taraf Gürcistan. Bugün tüm uluslararası antlaşmaları ihlal eden Gürcistan. Şimdi Gürcistan, saldırıların altından kalkamadığı için dünyaya barış çağrısı yapıyor. 2 bin insanın kanı var. Gürcistan politik olarak hata yaptı. Batılı ülkelerin yapamadığını Rusya yapmıştır, yerinde ve yararlı bir müdahalede bulunmuştur."