"ABD'ye sempati arttı"

Ortak yanımız girişimci insanlarımızdır diyen ABD Büyükelçisi Wilson, Türk ve ABD halkının ortak noktaları hakkında saptamalarda bulundu.

soL(HABER MERKEZİ) ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, son kamuoyu yoklamalarına göre ABD'ye karşı sempati ve ilginin yükseldiğini gördüklerini iddia etti. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ''Bir Dönem Amerika'sında Yol Kenarı Mimarisi'' adlı fotoğraf sergisinin açılışına katılan Wilson, gazetecilerin Türkiye-ABD ilişkileri ve AKP kapatma davasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Sergi açılışında Türk halkının ABD'ye ilgisinin artmasının uzun vadede ülkesinin Irak'taki başarısına bağlı olduğunu ileri süren Wilson, ABD ile Türk halkı arasındaki ortak noktalara değinen bir konuşma yaptı. Wilson bu ortak noktaları, "Uzun yıllar ve bitmek bilmeyen güzel ufuklar, Türklerin ve ABD'lilerin paylaştığı pek çok ortak noktadan biridir. Bir başka ortak noktamız ise fırsatları görebilen ve bunları en iyi şekilde değerlendirebilen girişimci insanlarımızdır" ifadeleri ile tanımladı.

Irak'taki başarımız ilgiyi artırıyor
ABD'ye karşı Türkiye'de ve dünyada gelişen antipatiyi nasıl değerlendirdiği sorusuna Wilson, ''Sizin bahsettiğiniz kamuoyu istatistiklerini biliyorum. Ama son kamuoyu yoklamalarına göre ABD'ye karşı sempati hatta ve ilginin yükseldiğini görüyoruz. Öyle sanıyorum ki bunun sebepleri oldukça basit. Çoğunluğu da Irak'la ilgili. Öyle sanıyorum ki ABD'ye olan bu ilginin artması uzun vadede bizim Irak'taki başarımıza bağlı. Tabi ki bu başarı o ülkenin varlıklı, demokratik ve istikrarlı bir ülke olmasını sağlamakla olur. Bizim buradaki rolümüz bu ülkeden buraya terörist saldırıların olmamasını sağlamaktır. Son 1.5 yıldır Irak'taki gelişmelerde bayağı iyileşme gördük. Bu nedenledir ki ABD'nin Türkiye'deki imajı yükselmeye başladı'' diyerek yanıtladı.

Wilson, Guantanamo, Ebu Garib ve Bagram hapishanelerindeki işkence görüntülerinin anımsatılması üzerine, kendisinin de bu görüntülerden rahatsız olduğunu ve ABD hakkında çok korkunç bir izlenim yarattığının farkında olduğunu belirtti. Wilson, bu konuda ABD Başkanı'nın bir araştırma yapılmasını istediğini ve işkence yapanların yaptıklarından sorumlu
tutulduklarını ve bu tür olayların tekrar vuku bulmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

AKP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan, Wilson, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, ''Onun Türkiye ve Türkiye'nin demokratik kurumları üzerindeki etkilerinden de endişe duyuyoruz. Oldukça eminiz ki Türkiye'deki bu kurumlar ve Türk halkı bu sıkıntılara bir çözüm bulacaktır'' dedi.

Maraşlı iş adamlarından ABD'ye övgü
Wilson'un Kahramanmaraş ziyareti sırasında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Mehmet Fethi Arifioğlu'nun "Kahramanmaraş, özellikle pamuk ticareti konusunda ABD ile çok sıkı bir ticari ilişkisi içerisinde. Kahramanmaraş'ta üretilen pamuk, yüzde 50-60 oranında ABD'den temin edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağını tahmin ediyoruz" diye konuşarak ABD ile yakın ilişkiler içerisinde olduklarını vurguladığı görüldü.

Wilson'un bugün Adana'ya geçeceği bildirildi.