ABD'den işgale 162 milyar dolar

ABD Senatosu, Irak ve Afganistan'daki işgallerde kullanılmak üzere 162 milyar dolarlık bir kaynağın tahsis edilmesini onayladı. Oylamaya Cumhuriyetçi Başkan Adayı McCaine katılmazken, Demokrat Başkan Adayları Obama ve Clinton tasarıya "evet" oyu verdi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Senatosu, George Bush yönetiminin sona ereceği Aralık 2008 tarihine değin kullanılmak üzere, 162 milyar dolarlık ek bir savaş bütçesini onayladı.
Savaş bütçesiyle birlikte onaylanan ve aynı dönemde kullanılacak yurtiçi kamu harcamaları bütçesi ise 95 milyar dolar oldu.

Obama ve Clinton onayladı

Önceki gün onaylanan tasarı, 92'ye karşı 6 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçi Parti'den Başkan Adayı olan John McCaine yer almazken Demokratik Parti'den aday olan Barack Obama ve Hillary Clinton tasarıya onay verenler arasında yer aldı.

Daha önceki işgal bütçelerinde, "çekilme takvimi belirlensin" biçiminde şerh koyan ve oylamaya pazarlık unsuru ekleyen Demokratların, bu kez sessiz biçimde tasarıyı desteklemeleri dikkat çekti. Yorumlar, seçimlere yaklaşılırken işgal ve saldırganlık dozajı yüksek açıklamalar yapan Demokratların, "ulusal güvenlik zafiyeti" görüntüsü yaratmamak istediklerine ve bu yüzden bütçeyi sessizce onayladıklarına işaret ediyor.

Gazilere eğitim yardımı
Savaş bütçesiyle birlikte onaylanan 95 milyar dolarlık yurtiçi kullanım bütçesi ise, yine işgalle ilintili harcamalar içeriyor. Bütçe, ABD işgallerinde gazi olan ya da cephede 3 yıldan fazla savaşan askerlere, devlet üniversitelerinde 4 yıllık eğitim hakkı ve bin dolar kitap yardımı öngörüyor. Gazi ve askerlerin bu hakkı kullanmayıp, çocuklarına devredebilecekleri de belirtiliyor.
Tasarı ayrıca işsizlik ödeneği süresini 26 aydan 39 aya çıkarıyor.