ABD’nin Afrika planları tutmadı

ABD’nin Afrika’da kurduğu “terörle mücadele” örgütü AFRICOM, ABD yönetiminin kıtadaki faaliyetlerine şüpheyle yaklaşan Afrika ülkeleri tarafından kabul görmüşe benzemiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Afrika ülkelerinin tepkisi nedeniyle Afrika kıtasında kendine yer bulamayan ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM), dün Almanya'nın Stuttgart kentindeki merkezinde faaliyetlerine resmen başladı. Geçen yıl ABD'nin Avrupa Komutanlığı'na bağlı olarak kurulan, ancak dün Afrika'daki ABD Savunma Bakanlığı birimlerinden görevi devralan AFRICOM'un komutanı General William Ward, örgütün kıtada ABD kontrolünü sağlamaya ve askeri üsler kurmaya yönelik gizli bir gündemi olmadığını savundu.

ABD yönetiminin Afrika'da kurulmasını istediği AFRICOM, Liberya dışında hiçbir ülkenin kapılarını açmaması nedeniyle merkezini kıtada kurma planını askıya almak zorunda kalmıştı. Son dönemde Afrika ülkelerine olan ilgisini arttıran ABD, AFRICOM'un kıtada doğal felaketlerden terörle mücadeleye, uyuşturucu kaçakçılığından korsanlığa kadar bir dizi alanda faaliyet yürüteceğini belirtiyor. Güney Afrika ve Nijerya ile petrol zengini Cezayir ve Libya gibi ülkelerse, ABD'nin askeri örgütle Afrika'daki petrol kaynaklarını kontrol altına almayı ve Çin'in kıtada artan etkisini önlemeyi amaçladığına inanıyor.

ABD'nin gelecek yıl sonuna kadar 1.300 asker kapasitesine sahip olması planlanan AFRICOM'un merkezini ileride Stuttgart'tan Afrika'ya taşımayı düşünüyor. ABD'li yetkililer, AFRICOM'un hiçbir ülkenin bağımsızlığına zarar vermeyeceğini ve ülkeler istemediği sürece kıtada üs kurmayacaklarını savunuyorlar.