ABD Hindistan’ı nükleerle bağladı

ABD Senatosu, 35 yıl aradan sonra Hindistan’la nükleer alanda işbirliği yapılmasına yönelik anlaşmayı onayladı.

soL (DIŞ HABERLER) Hindistan'da komünist partilerin itirazlarına rağmen hükümetin onayladığı ABD'yle nükleer işbirliği anlaşması, ABD Senatosu'nda da önceki gün yapılan anlaşmayla onaylandı. 1974'te Hindistan'ın nükleer deney yapmasının ardından bu ülkeyle nükleer alanda ticareti sona erdiren ABD'nin Hint hükümetiyle anlaşmaya varması, George W. Bush yönetiminin dış politikadaki en önemli başarılarından biri olarak nitelendiriliyor. Anlaşmanın Bush'un onaylamasının ardından yürürlüğe girmesi beklenirken, ABD Dışişleri Condoleezza Rice'ın da hafta sonunda Hindistan'ı ziyaret edeceği bildirildi.

Anlaşmanın onaylanmasının ardından açıklama yapan ABD Başkanı Bush, bunun ABD ile Hindistan arasındaki stratejik ortaklığı güçlendireceğini belirterek, anlaşmanın dünyadaki nükleer silahların yayılmasını engellemeye yönelik çabalara katkı sunacağını öne sürdü.

Bush ile Hindistan Başbakanı Manmohan Singh tarafından 2005'te imzalanan anlaşma, Hindistan'ın ABD'nin nükleer teknolojisinden ucuza yararlanmasını ve Hindistan'daki bazı nükleer tesislerin Birleşmiş Milletler'in kontrolüne açılmasını öngörüyor. Anlaşmada ayrıca, Hindistan'ın nükleer deneyde bulunması halinde ABD'nin anlaşmayı feshedeceği de belirtiliyor.

Hindistan'da 545 sandalyeli parlamentoda 59 sandalyeye sahip komünist partiler, ülkenin ABD'ye bağımlılığını arttıracak anlaşmayı protesto ederek hükümete verdikleri desteği geri çekmişti. Hintli uzmanlar, anlaşmayla birlikte ABD'nin Hindistan'ın dış politikası üzerinde büyük etkiye sahip olacağını ve bölgede silahlanma yarışını hızlandıracağını belirtiyorlar. Anlaşmanın İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programına karşı çıkan ABD'nin politikasını çelişkiye düşürdüğü de ifade ediliyor.

Pakistan da anlaşma istiyor
Hindistan'la ABD arasındaki nükleer işbirliği anlaşmasından rahatsız olan Pakistan hükümeti, ABD'nin kendileriyle de benzer bir anlaşma imzalamasını istedi. ABD'nin "terörle mücadeledeki" başlıca müttefiklerinden Pakistan'ın Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ABD'nin bölge ülkeleri arasında ayrım yapmaması gerektiğini söyledi. ABD'nin ise Pakistan'daki nükleer bilgilerin başka güçlerin eline geçebileceği endişesiyle bu ülkeyle nükleer anlaşmaya sıcak bakmadığı biliniyor.