ABD elçiliklerini kuytuya çekiyor

ABD yönetiminin saldırgan politikaları nedeniyle sık sık protestolara hedef olan ABD temsilciliklerinin, güvenlik amacıyla fazla dikkat çekmeyen arka caddelere ya da şehir dışına taşınması planlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Dünyada saldırı ve protestolara en çok hedef olan yerlerin başında gelen ABD temsilciliklerinin, harcanan büyük miktarlardaki paraya rağmen yeni saldırılara karşı yeterli güvenliğe sahip olmadığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen hafta Kongre'ye sunduğu raporda, şu anda yurtdışındaki elçilik ve konsolosluklara harcanan 4 milyar doların iki katına çıkartılması gerektiği belirtildi. ABD'nin yurtdışındaki 265 temsilciliğinin yeni saldırılara açık olduğu kaydedilen 450 sayfalık raporda, özellikle hassas durumdaki 60 kadar elçilik ve konsolosluğun 10 yıl içinde şehir dışına ya da "fazla dikkat çekmeyen" arka caddelere taşınması istendi. Raporda ayrıca 40 kadar temsilciliğin acilen yenilenmesi ve çoğu temsilcilikte duvar ve camların güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kenya ve Tanzanya'da 1998'de ABD büyükelçiliklerini hedef alan ve 231kişinin öldüğü bombalı saldırıların ardından ABD, tüm dünyadaki temsilciliklerinde güvenliği arttırma kararı almıştı. 11 Eylül saldırılarının ardından artan güvelik ihtiyacını karşılamak amacıyla George W. Bush yönetiminin 4,1 milyar dolar harcadığı belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı da, dünya çapındaki 16 bin 100 temsilcilik binasının güvenliğini arttırmak amacıyla yılda yaklaşık 100 milyon dolar para harcıyor.

Irak'ta alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen sık sık füze ve havan topu saldırılarına hedef olan ABD Büyükelçiliği, bu yıl içinde Sırbistan, Bolivya ve Çad'da da protesto gösterilerinin hedefinde yer almıştı.