Yerin kulağı var: Hem Google, hem de Apple ne bulsa dinliyor

Apple’ın yapay zeka asistanı Siri’nin ortamda çıkan sesleri kaydedip, üçüncü şahıslarla ‘değerlendirme’ için paylaşıldığı gündeme geldi. Kaydedilip paylaşılanlar arasında özel konuşmalar, yatak odası kayıtları, kişisel tıbbi bilgiler gibi veriler bulunuyor. Google’ın da benzer paylaşımları yaptığı gündeme gelmişti. soL’a konuşan bir kaynak ise işsiz kaldığı bir dönemde böyle bir iş yapmak zorunda…

soL - Dış Haberler

Guardian’a konuşan anonim bir kaynak Siri ses asistanının kaydettiği seslerin dünya çapında başka insanlarla paylaşıldığını söyledi. Adı açıklanmayan kaynak, Guardian’a verdiği söyleşide “Doktorlar ve hastalar arasında özel tartışmalar, iş anlaşmaları, cinsel karşılaşmalar vb. gibi sayısız kayıt örneği vardı. Bu kayıtlara, konumu, iletişim bilgilerini ve uygulama verilerini gösteren kullanıcı verileri eşlik ediyor ”açıklamasında bulundu.

‘FERMUAR SESİ SİRİ’Yİ ÇALIŞTIRIYOR’

Apple'a taşeronluk yaptığını söyleyen kaynak, bilgi uçuran, Siri'nin “uyandırma kelimesini” duyduğunu düşündüğü zaman üretilen bu kayıtlarla ilgilendiklerini açıkladı. İstedikleri gibi bu komutun ayarlanabileceğini ifade eden kaynak, bazı programcıların bunu fermuar sesine ayarladıklarını da belirtti.

Apple, Siri'nin yapay zekasına bir insan müdahalesi olduğunu inkar ederken, sadece “ufak bir miktar Siri ricası, diksiyon algısını analiz etmek ve geliştirmek için toplandığını” iddia ediyor. Apple’a göre bu kayıtlar “sadece bir kaç saniyelik”.

APPLE, GOOGLE, AMAZON: ‘DİNLİYORUZ AMA DİNLEMİYORUZ DA’

Apple, bir kullanıcının Apple kimliğinin ve adının yükleniciler tarafından incelenen kliplere eklenmediğini vurgulasa da, kayıtların “güvenli tesislerde analiz edildiğini ve tüm hakemlerin Apple'ın katı gizlilik gerekliliklerine uyma yükümlülüğü altında olduğunu” ortaya attı

Benzer tartışmalar Amazon ve Google için de söz konusuydu. Amazon’un Alexa’sının kişilerin kayıtları silmesine rağmen Alexa’nın bunları saklamaya devam ettiği ortaya çıkmıştı. Bunu takiben Amazon bunu kabul etmişti.

Belçika kaynaklı haber portalı VRT NWS, Google Asistan’ın, program kullanıcı tarafından kullanılmadığında dahil, bulunduğu ortamı dinlediğe ve kaydettiğine dair bir rapor yayınlaıştı. Raporda Google Asistan’ın bu kayıtlarının üçünçü kişiler tarafından dinlendiği de ortaya konarken Google kayıtların sadece ‘diksiyonu geliştirme’ amaçlı dinlendiğini iddia etmişti. Google’ın kayıtlarına erişen VRT NWS, kayıtlar arasında cinsel ilişkiler, özel şahsi bilgiler, ve telefon konuşmaları olduğunu kanıtlamıştı.

'TÜRKİYE'DE BU İŞİ YAPAN ÇOK İNSAN VAR'

Apple’ın ses asistanı Siri’nin ve Google Asistan’ın kullanıcıların seslerini kaydettiği ve üçüncü kişilerle paylaştığına dair haberler uluslararası basında gündem olurken, sözkonusu şirketlere taşeronluk yapan firmalar tarafından metin düzeltme vb. işlerin Türkiye'de de yasadışı olarak yaptırıldığı ortaya çıktı.

soL’a konuşan bir kaynak işsiz kaldığı bir dönemde böyle bir iş yapmak zorunda kaldığını ve depresyona girdiğini anlatarak “İğrenç bir deneyimdi” dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak “Geçen yıl tam da bu zamanlarda evden yapabileceğim bir iş var mı diye araştırırken karşıma çıktı. Transcription Sigma isimli bir İspanyol firması yapay zekayı geliştirmek için Google’a seslenen ama anlaşılmayan metinleri düzeltme için böyle bir yöntem bulmuş” dedi ve şu bilgileri aktardı:

'HER ŞEY KAYIT ALTINDA: İĞRENÇ BİR DENEYİMDİ'

“Türkiye ile anlaşma yok tabii, Avrupa’da yaşayan biri sizin adınıza yapıyor olacak ama karşılığı olan parayı size yollayacak. Para da 1200-1300 avro falan. E iyi para! Yurtdışında yaşayan bir arkadaşla konuşup anlaştık. Kimlik bilgileri, ikametgah, banka hesap no, gelir bilgisi, eğitim gibi detaylar verildi. Size bir google transcription şifresi veriyorlar, giriş yapıp kulaklıkla dinleyerek söylenenleri düzeltme işi yapıyorsunuz. Yaklaşık 2 ay Türkiye'de Google'a sesli mesaj veren, Siri'ye soru soran ve ne dediği anlaşılmayan bir kitlenin mesaj ve metinlerini düzeltme işi yaptım. Türkçe yazım kuralları, imla hataları vs.. Profil hemen belli oldu zaten. Dini sohbetlerden tutun, cinsel sapkınlık halleri, Siri'ye küfürler, özel konuşmalar (aşk, meşk işleri), siyasi konuşmalar, vs…”

Dış sesten dolayı anlaşılamamış şirketlerin konuşmalarının ve porno isteklerinin de yer aldığı bu sesleri düzeltmeye çalışırken depresyona girdiğini anlatan kaynak, iki ayın sonunda bu işi bıraktığını söyledi ve ekledi: “Öğrendiğime göre Türkiye'den bu işi yapan çok insan varmış. Yani her şey kayıt altında, kısa süreli olduğunu düşünmüyorum ya da belki dinleyip düzeltilenleri siliyorlardır emin olamayız. İğrenç bir deneyimdi."