Amazon, Apple ve diğer teknoloji şirketlerine veri gizliliği sorgusu

AT&T, Twitter ve Alphabet Inc'in Google'ı da dahil olmak üzere altı büyük ağ firması ve internet servis sağlayıcısı, tüketici verilerinin gizlilik uygulamaları konusunda 26 Eylül'de ABD Kongresi'nde ifade verecek.

Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Thune, parlamentonun, Amazon.com Inc, Apple Inc ve Charter Communications Inc'in de dahil olduğu altı teknoloji şirketini, 26 Eylül'de Kongre'de ifade vermeye çağırdı. Thune bu adımı şirketlerin “gizlilik konusundaki yaklaşımlarını açıklamak için bir fırsat” diye nitelendirdi.

Thune, fimaların aynı zamanda "Avrupa Birliği ve Kaliforniya'dan yeni şartlara nasıl uyum sağlamayı planladıklarını ve ABD Kongresi'nin şirketlere zarar vermeden nasıl bir gelişme izleyebileceği” konusunda da görüş almak istediklerini söyledi.

Google'dan, Çarşamba günü yapılan açıklamada, "Google’ın ürünlerinin veya eylemlerinin siyasi olarak önyargılı olduğu yönündeki önermelerin yanlış olduğunu" belirtildi. Açıklamada "ürünlerimizin ve seçimlerimizin kesinlikle partizan olmayan bir şekilde devam ettiğinden emin olabilirsiniz" ifadesine yer verildi. 

40'dan fazla ana internet ve teknoloji şirketini temsil eden İnternet Birliği, salı günü ABD'nin veri gizliliği kurallarını modernleştirmeyi desteklediğini, ancak Kaliforniya'da 2020'de yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeleri önleyecek ulusal bir yaklaşımın geliştirilmesini istediğini söyledi.

Kaliforniya Valisi Jerry Brown, Avrupa'da yeni kurallar kadar katı olmasa da, şirketlerin kişisel bilgilerini nasıl topladıkları ve yönettikleri konusunda tüketicilere daha fazla kontrol sağlamaları için Haziran ayında veri gizliliği yasası imzalandığını hatırlattı. Brown'ın sözünü ettiği yasaya göre, 2020'den başlayarak büyük şirketler tüketicilerin topladıkları verileri görmelerine izin vermek, verilerin silinmesini talep etmek ve verilerin üçüncü taraflara satılmasını engellemek yükümlülüğüne sahip olacaklar.

Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği Mayıs ayında yürürlüğe girmiş ve AB'nin 1995'e dayanan kuralların esasını değiştirmişti. AB’nin yönetmeliğine göre gizlilik yasalarının ihlali 20 milyon avro para cezası ya da firmanın küresel gelirinin yüzde 4’üne eşdeğer para cezası uygulanabiliyor.