Türkiye-Rusya geriliminde yeni perde: Irak ve Suriye'de yağ savaşı!

Türkiye-Rusya arasındaki tarım ürünlerinde karşılıklı yaptırımlar, iki ülke arasında yeni "ticari mücadele" alanları açtı. Irak ve Suriye'deki perakande ayçiçek yağı piyasasına hakim olan Türk markaları pazardan silmek için harekete geçen Rusya, yeni hamleler peşinde...

Türkiye ile Rusya arasında tarım ürünlerinde yaşanan karşılıklı yaptırım adımları yeni bir “ticari mücadele” alanı açtı.

Domates yasağının kalkmaması üzerine Rusya’dan ayçiçek yağının ithalatına yüzde 36’lık vergi konması, Moskova’yı yeni hamleye yöneltti. Buna göre Rus üreticiler, Irak ve Suriye’deki perakande ayçiçek yağı piyasasına hakim Türk markalarını pazardan silmek için harekete geçiyor. Bu konudaki sinyal, Rusya Tarım Bakan Yardımcısı’ndan geldi.

RUSYA TARIM BAKAN YARDIMCISI: IRAK VE SURİYE PAZARI BİZİM OLABİLİR

türkrus.com'da yer alan habere göre, Moskova’daki uluslararası yağ konferansında konuşan Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Cambulat Hatuov, “Türkiye’nin yaptığı gibi, Irak ve Suriye pazarına şişelenmiş ayçiçek yağı satmamız gerekiyor. Pazar bizim olabilir” dedi. Rus yetkili, bu iki ülkenin Türkiye’nin en büyük müşterileri olduğunu, toplam 637 milyon dolarlık ihracatın 500 milyon dolarlık kısmının bu bölgeye yapıldığını vurguladı.

Ülkenin en büyük ayçiçek yağı şirketlerinden EFKO, Rusya’nın şu an 437 bin ton olan ihracatının Irak ve Suriye pazarı sayesinde 668 bin tona çıkabileceğini hesapladı. Rus uzmanlar, Türkiye ile Suriye arasındaki derin politik krizin, Rus üreticiler için büyük şans yarattığı görüşünde. İzvestiya’daki haberde, Rus üreticilerin Türk markalarını Suriye ve Irak pazarından atabilecek güçte oldukları savunuldu.

Türk markalarının çoğunun, bugüne kadar Rusya'dan aldıkları ayçiçek yağını şişeleyerek Ortadoğu pazarında büyük pay sahibi oldukları, son yaptırımlar sonrası bu kompozisyonun değişmesinin beklendiği vurgulanıyor.

RUSYA'NIN IRAK VE SURİYE DIŞINDA YENİ HEDEFLERİ: HİNDİSTAN VE ÇİN 

Rusya'nın, Irak ve Suriye dışında ayçiçek yağı için Hindistan ve Çin’i yeni hedef pazarlar olarak belirlediği öne sürüldü. 

Türkiye, Rusya’dan ithal ettiği buğday ve mısıra yüzde 130, pirince yüzde 45, ayçiçek yağına yüzde 36, ayçiçeği küspesine yüzde 13,5 ve bakliyat ürünlerine yüzde 9,7 oranında vergi artışını öngören düzenlemeye geçmişti. Ayçiçek yağının ithalatına yüzde 36’lık vergi düzenlemesinin yanı sıra, Türkiye’ye ayçiçek yağı sevkiyatında en düşük gümrük fiyatının ton başına 1500 dolar olması şartı getirilmişti.

Türkiye ayçiçek yağında Rusya’nın en büyük ithalatçısı. İzvestiya gazetesinin haberine göre, geçen yıl Rusya’dan ithalat 431 milyon doları buldu. İkinci sıradaki Mısır’ın alımı 184 milyon dolar.
Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’in, “Türkiye’nin satın almadığı ürünlere yeni pazarlar bulunması gerektiği” açıklamasının ardından ilk adım ayçiçeği yağı ile atılıyor. Türkiye’nin ihracatında yüzde 80 pazar payı olan Irak ve Suriye’ye Rusya’dan yoğun ihracata başlanıyor.