'Türkiye, İdlib'deki cihatçı çeteleri ikna etmeye çalışacak'

Lübnan gazetesi el-Ahd, Türkiye'nin İdlib operasyonunu erteleme konusunda Rusya'yı ikna etmeye çalıştığını öne sürdü.

Haber Merkezi

Lübnan gazetesi el-Ahd, Türkiye'nin İdlib operasyonunu erteleme konusunda Rusya'yı ikna etmeye çalıştığını öne sürdü.

El-Ahd'da yer alan habere göre, Türkiye'nin İdlib operasyonunun ertelenmesi için öne sürdüğü gerekçe, bölgedeki cihatçı çetelerin Suriye'nin kuzeyindeki ABD destekli "Kürt tehdidi"ni bastırabilmek için kullanılabileceği.

Gazetenin aktardığına göre Türkiye'ye Rusya'da yapılacak olan Rusya, İran, Türkiye toplantısına kadar Hey'et Tahrir'uş Şam'ı savaşmaması ve savaşçılarını Fırat’ın doğusuna naklederek Kürt bölgelerine saldırmaya ikna edebilmesi için zaman tanınacak.

SURİYE'NİN KUZEYİNDE NELER OLUYOR?

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı Suriye Demokratik Meclisi'nin (SDM) Suriye'nin kuzeyinde öz yönetim ilan etme hazırlığında olduğu biliniyor. 

YPG'nin omurgasını oluşturduğu SDG'nin elindeki bölgeleri "Kuzey ve Doğu Surye Öz YÖnetimi" adı altında tek bir isim ve yönetim altında birleştirilmesi planlandığı görülürken, bu yönetimin merkezinin Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İsa beldesinde yer alacak Kuzey Suriye Merkezi Hükümeti olacağı ifade ediliyor.

El-Ahd'in haberinde, ABD'nin tonlarca silah yardımının yanı sıra, Fransız subayların da Kürt militanlara korunma, silah ve savaş teknikleri eğitimi verdiği bilgisi yer aldı.

Ayrıca SDG’nin önümüzdeki birkaç gün içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan geniş çaplı bir güvenlik operasyonuna hazırlandığı, bununla Rakka ilinin tamamındaki sivillerin av tüfekleri ve ruhsatlı silahlar da dahil olmak üzere silahtan arındırılmasını hedeflediği, ev denetimleri yapılacağı belirtildi.