Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye İdlib'in Suriye toprağı olduğunu anlamalı

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye Arap Ordusu'nun hazırlıklarını sürdürdüğü büyük İdlib operasyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu, 'Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama Türkler İdlib'in Suriye toprağı olduğunu anlamalı' dedi.

Haber Merkezi

Russia Today'e konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye Arap Ordusu'nun hazırlıklarını sürdürdüğü büyük İdlib operasyonunun bölgeyi cihatçı gruplardan temizlemeyi hedeflediğini söyledi. 

Uluslararası aktörlerin bu çabayı Suriye'nin egemenlik hakkı olarak tanıması gerektiğini belirten Muallim, "İdlib'de Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama Türkler İdlib'in Suriye toprağı olduğunu anlamalı" vurgusu yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, "İdlib'in geleceğinin 7 Eylül'de Tahran'da gerçekleştirilecek olan Türkiye, İran ve Rusya zirvesinde netleşeceğini" ifade etti.

Tahran zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla gerçekleştirilecek.

'KÜRT KARDEŞLERİMİZ SURİYE'NİN BİR PARÇASIDIR'

Suriye'nin kuzeydoğusunda önemli bölgeleri kontrol eden, ABD destekli YPG'nin merkezinde durduğu Suriye Demokratik Güçleri ile Suriye hükümetinin yürüttüğü müzakerelere de değinen Suriye Dışişleri Bakanı, "Washington'un güvenilmez bir ortak olduğu" uyarısı yaptı.

Muallim şu ifadeleri kullandı:

"Kürt kardeşlerimize Suriye'nin bir parçası olduklarını söylüyoruz. Onlar da Suriye vatandaşı. ABD ne vaatte bulunursa bulunsun, son bir yüzyılda uluslararası güçlere sırtlarını dayamanın nasıl sonuçlar verdiğine, nasıl yüzüstü bırakıldıklarına dönüp bakmalılar."

Kürt gruplarla diyaloğa açık olduklarını ifade eden Muallim, "Kültürel ve tarihsel bir takım talepleri inceliyoruz ve bu talepleri dikkate almaya hazırız. Ancak Suriye'nin kırmızı çizgileri de var. Bu kırmızı çizgilere toprak bütünlüğü ve egemenliği de dahildir. Bölücülüğe izin vermeyiz. Federalizme izin vermeyiz. Önceliğimiz diyaloğu başlatıp ortak bir anlayışa ulaşmak" diye konuştu.