Sosyalizm yoksa mafya var

Rusya tarafından ipi çekilen ve uzun süre Türkiye'de saklandıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçan Azeri mafya lideri Nadir Salifov İstanbul’da yakalandı. Bu uzun bir kanlı mafya hesaplaşmasının son hamlesiydi. Son yıllarda Türkiye sadece cihatçıların değil, mafyanın da mekânı oldu.

Haber Merkezi

Rusya tarafından ipi çekilen ve uzun süre Türkiye'de saklandıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçan Azeri mafya lideri Nadir Salifov İstanbul’da yakalandı. Bu uzun bir kanlı mafya hesaplaşmasının son hamlesiydi. 

Nadir Salifov’un yakalanması ile sonuçlanan olaylar şöyle gelişti. Önce Rus basınında haberler çıktı. Rembler.ru isimli internet sitesinde yer alan "Türkiye'deki hırsız Rusya'dan haraç topluyor" haberinde dikkat çekici iddialar yer aldı. Bu haberlerin ardından Nadir Selifov İstanbul’da gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Lotu Quli lakaplı Nadir Selifov Azerbaycan’ın tanınmış mafya lideri. İstanbul’dan telekonferansla Rusya'da özellikle Kalujsk bölgesindeki toptan satış yapan işadamları ile bağlantı kuruyor, onları haraç vermeye zorluyordu. 

Nadir Selifov’un adı 2 yıl önce Beşiktaş'ta "Hayalet" lakaplı Azerbaycanlı mafya babası Rövşen Caniyev'in ölündürülmesi olayında gündeme gelmişti. Rusya'da hal ve gıda işleriyle uğraşan toptancıların bulunduğu Kalujsk bölgesinin denetimi Ağustos 2016'da Beşiktaş'ta öldürülen Rövşen Caniyev’di. Otel çıkışında lüks cipinde vurulan Caniyev'le ilgili olay yeri inceleme ekipleri 65 kovan buldu. Bu cinayetin ardından 6 Kasım 2017'de polis ekipleri Bahçelievler'deki bir AVM'ye baskın düzenledi. Operasyonda “Şirinler” olarak bilinen suç örgütü üyeleri ve Caniyev'in kardeşinin de aralarında bulunduğu 11 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler AVM’de Caniyev'i öldürttüğü iddia edilen Lotu Quli'nin öldürülmesi için toplanmıştı. İddiaya göre Caniyev'in kardeşi Lotu Quli lakaplı mafya babasını öldürmek için “Şirinler”e 5 milyon lira teklif etmişti.

Nadir Salifov (Lotu Quli) rakibinin ölümünün ardından Rövşan Caniyev'in kontrolündeki bölgeleri ele geçirdiği söyleniyordu. Son gözaltı bu savaştaki hamlelerden biri. 

DAĞILMADAN SONRA PALAZLANDILAR

Azerbaycanlı mafya lideri Nadir Salifov, Rusya Soruşturma Komitesi tarafından aranıyordu. Türkiye’de yaşayan ve işlerini buradan yürüten Salifov’un adamları 2014 yılında Rusya ve çevresinde Albert Archangel lakabıyla tanınan rakipleri Ali Heyderov’u Edirne’de öldürmek istemiş, olayda bir polis ölmüştü. Salifov, Rusya başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğundaki meyve-sebze ithalat pazarını kontrolünde bulunduran “Lotu Guli” mafyasının liderliği yapıyor. Grubun bu kontrolü sağlamak için adam öldürme, haraç alma, gasp ve tehdit gibi suçları işlediği belirtiliyor. 

Rus mafyası 1990’lı yıllarda sosyalizmin çözülüşünün ardından ortaya çıktı. Çıkar kavgaları kısa zamanda bir iç savaşa dönüştü. Çok sayıda mafya üyesinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan çatışmalardan geriye geriye dev anıt mezarlar kaldı. Ekaterinburg şehrindeki mezarlıkta bulunan mafya liderlerinin mezarları 24 saat kamera ile gözetim altında. Ürkütücü mezar taşları Rus mafyasının kendine has bir kültür geliştirdiğinin adeta anıtsal kanıtları. Bu pahalı ve görkemli mezar taşlarını hangi maksatla yaptırdıkları bilinmiyor. Mafya savaşları zaman zaman Avrupa’ya ve Türkiye’ye de sıçradı. Rusya’daki en güçlü mafya Çeçenler ve Gürcüler. Özellikle Gürcü mafyası acımasızlığıyla öne çıkmış durumda. 

Salifov’un İstanbul’da gözaltına alınması mafyanın hem Rusya hem de Türkiye’de “yarı resmi” bir iş gördüğünün kanıtı. Ancak sorun olduğunda üzerlerine gidilmesi bunun kantı.