Kosova'da Suudi parası ve propagandası IŞİD'i yarattı

IŞİD'in hızla örgütlendiği bölgelerden olan Kosova'da, örgütün vahşi ideolojisinin kaynağı, ABD destekli Suudi Arabistan...

Dış Haberler

Obama yönetimi ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik sürerken, "medya savaşları"na bir yenisi daha eklendi.

New York Times'tan Carlotta Gall'in haberine göre, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kosova'da örgütlenmesinin başlıca sorumlusu, Suudi Arabistan'ın ülkede açtığı camiler ve Vahhabi propagandasının yaygınlaşması.

ABD öncülüğündeki NATO müdahalesinin Kosova'yı Sırbistan'dan koparmasından bu yana, Suudilerin bölgedeki "yatırımları" ABD'nin gözetmi ve onayıyla gerçekleşti.

Haberde, Suudi etkisi ile birlikte, bir zamanlar "ılımlı" bir İslâm anlayışına sahip Kosova'nın IŞİD için verimli bir toprak hâline geldiği vurgulanıyor.

Son iki yılda, polis 314 Kosovalının IŞİD'e katıldığını tespi etti.

Polise göre bu Kosovalılar, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri tarafından finanse edilen radikal din adamları ve gizli birlikler tarafından örgütleniyor.

Bu ülkelerin, "hayır kurumları" adı altında bağışlar yaptığı, kişileri ve bakanlıkları kullandığı belirtiliyor.

İki yıllık soruşturma süresince, 14 imam tutuklandı, 67 kişiye dava açıldı, 19 İslâmcı dernek kapatıldı.

Kosova'da şu anda 800'ün üzerinde cami var ve bunların 240'ı savaştan sonra inşa edildi. 

Kosova'nın İslâmcılığın pençesine düşmesi adım adım inşa edildi. Örneğin Podujevo kentinde, Yugoslavya döneminde, Müslüman geleneklerine rağmen, kadınlar ve erkekler rahatça gezebiliyor, erkek ve kız çocukları aynı okullarda okuyor, kadınlar nadiren örtünüyordu.

Savaş sırasında camilerin de zarar görmesinin ve bazılarının yok edilmesinin ardından, Suudi Arabistan'da öğrenim gören "misyoner" imamlar, Kosova'ya dönerek Vahhabi ideolojiyi yaydıkları camilerde faaliyet yürütmeye başladılar.

Suudi etkisinin yayılmasının ardından bazı yerlerde kütüphaneler, camiler, türbeler, mezarlıklar ve heteredoks dervişlere ait yapılar Vahhabiliğe aykırı oldukları gerekçesiyle imha edildi.

Haberde, bazı imamlar, Suudi Arabistan'dan para yardımı aldıklarını itiraf ediyorlar.