Eski IŞİD'li: Türkiye'nin sınır görevlileri aslında kimseyi yakalamıyordu

IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden eski bir militan, Türkiye sınırında güvenlik güçlerinin "şov" yaptığını, gerçekte kimsenin gerçekten gözalına alınmadığını söyledi.

Dış Haberler

Türkiye'nin Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) nasıl göz yumduğuna ilişkin bir tanıklık daha ortaya çıktı.

Mayıs 2015'e kadar IŞİD'in elindeki Suriye topraklarında yaşayan Orta Asya kökenli Furkat, Caucasian Knot'a konuştu.

21 yaşındaki Furkat, büyük uğraşlar sonucunda tek başına Türkiye'ye gitmiş, oradan sınıra yönelmiş ve sınırdan IŞİD topraklarına geçiş yapmış.

Ancak "hilafet"te aradığını bulamayan Furkat, daha sonra kaçarak Avrupa'ya sığınmış. Eski IŞİD'li, IŞİD ile sosyal medya üzerinden iletişim kurmuş.

Temas kurduğu IŞİD'liler, kendisine İstanbul'a gitmesini ve orada havaalanında biriyle buluşacağını söylediğini aktaran Furkat, örgütün yolculuk için kendisine para da önerdiğini kaydediyor.

Sınıra 12 kişi gittiklerini söyleyen Furkat, burada Türk sınır güvenliğinin herkesi yakaladığını, ancak kendisinin bir şekilde kaçtığını söylüyor. Furkat'ın belirttiğine göre, kalan 11 kişinin de hepsi serbest bırakılmış.

Furkat, güvenlik görevlilerinin "yere yatın" komutuna uymadığını ve arkasını dönüp kaçmaya başladığını söylüyor. Onu neden takip etmediklerini bilmiyor.

Ancak daha sonra IŞİD militanları, Furkat'a şöyle demiş: "Bu yalnızca bir şovdu. Sınır güvenliği aslında kimseyi yakalamadı."

Furkat'a göre, Türkiye'nin IŞİD karşıtı faaliyetlerini artırması, militan akışını azaltmadı, IŞİD'liler bir şekilde geçmenin yolunu buluyor.

Eski IŞİD'li, IŞİD'in Türkiye'de terör eylemlerini süreklileştirmesine ihtimal vermiyor. Ona göre bu olursa, Türkiye IŞİD'le olan sınırlarını kapatır ve bu IŞİD'in yararına olmaz.