Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali Ortadoğu'yu konuştu

Rusya'nın Soçi kentinde devam eden festivalin dördüncü gününde komünist gençlik örgütleri Ortadoğu'yu ve emperyalizmi tartıştı. Festivalde Uluslararası Anti-emperyalist Mahkeme simülasyonu gerçekleştirildi.

Dünya Öğrenci ve Gençlik Festivali dördüncü gününü geride bırakırken ‘Uluslararası Anti-emperyalist Mahkeme simülasyonu gerçekleştirildi.

Küba, Brezilya, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kolombiya’dan katılımcılar emperyalizmin kendi ülkelerinde yürüttüğü emperyalist politikaları anlattılar. ABD emperyalizminin halklarına uyguladıkları ayrımcılığı, sömürüyü ve buna karşı senelerdir süren mücadelelerini anlatan videolar izlendi. Küba Komünist Partili şahit, Küba’nın yüz yıldır ABD’nin ideolojik ve fiziksel saldırılarına maruz kaldığını anlattı. Biyolojik savaşın, denizde ABD korsanlarının tehdidinin ve ambargoların halen devam ettiğine dikkat çeken Kübalı şahidin konuşması sık sık slogan ve alkışlarla kesildi. Kübalı tanık, sözlerinin sonunda Küba devriminin koruyucusunun Küba gençliği olduğunu ve devrime sahip çıkacaklarını belirtti. Brezilya Komünist Gençliğini temsil eden şahit ise Brezilya hükümeti ile işbirliği içerisinde olan şirketlerin ABD’ye sattığı petrol kaynaklarının ülkelerini giderek yoksullaştırdığını anlattı. Porto riko’lu şahit ise ABD liderliğindeki emperyalizmin tek önceliğinin sermaye olduğunu ve özelleştirmelerin, yaşanan cinayetlerin hayatlarını çok zorlaştırdığını söyledi. Hükümetin de ABD’yi takip eden bir grup insandan oluştuğunu belirtirken sömürünün son bulması için tüm dünya gençliğini anti-emperyalist mücadeleye çağırdı. Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti adına konuşan tanık ise Kore savaşında ABD’nin binlerce Kore vatandaşını öldürdüğünü söyleyerek Kore halkının ve önderinin ABD’nin tüm emperyalist müdahalelerine karşı mücadeleye hazır olduklarını sözlerine ekledi. Son olarak Kıbrıs adına konuşan EDON üyesi, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesinin arkasında ABD ve CIA’nın olduğunu ve bağımsızlıkları için ABD’ye karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Günün bir diğer etkinliği Ortadoğu ülkelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen ‘Suriye’de Savaş ‘ başlıklı oturum oldu. Bölge ülkelerinin sık sık marşlar ve sloganlarla eşlik ettiği sunumda Türkiye Komünist Gençliği adına söz alan İbrahim Can Usta, Suriye’de cihatçı örgütlerin ve ABD’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun karşısında durulması gerektiğini ve Türkiye’nin de askerlerini Suriye topraklarından çekmesi gerektiğini belirtti. Suriye’deki savaşta AKP gibi gerici partilerin, NATO üyesi askeri birliklerin ya da emperyalist güçlerin yanında durulamayacağının altını çizdi.

Festivalde ayrıca Balfour Deklarasyonunun yüzüncü yıldönümünde Filistin’e özel bir oturum gerçekleşti. Filistin, Suriye ve Lübnan delegasyonlarından barış temsilcileri ve sosyalist gençlik örgütleri, Sovyetler Birliği’nin yanı sıra Fidel Castro ve Küba Devriminin Filistin’in mücadelesindeki uluslararası öneminden bahsettiler. ABD ve emperyalist güçler müdahil oldukça ne Filistin ne de Suriye’de çözümün bulunamayacağı söylendi. Bugün Suriye ve müttefikleri savaşta ilerleme kaydettikçe ABD’nin gerilediği çünkü bölgede IŞİD ve muhalifler ile değil ABD ve emperyalizm ile savaşıldığı söylendi. Emperyalizm ile mücadele etmeden bölgede savaşın son bulmayacağının vurgulandığı toplantı marşlar ve sloganlarla son buldu.

Festivaldeki gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Ortadoğu'nun masaya yatırıldığı günden görüntüler şu şekilde: