Avrupa Komünist İnisiyatifi'nden Ekim Devrimi açıklaması: Sosyalizm zorunlu ve günceldir

Avrupa Komünist İnisiyatifi Sekreteryası, Ekim Devrimi'nin 99. yıldönümünde "sosyalizm zorunlu ve günceldir" başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Devrim'in 21. yüzyıl insanları için taşıdığı öneme de vurgu yapıldı.

Dış Haberler

Türkiye'den Komünist Parti'nin de içinde yer aldığı Avrupa Komünist İnisiyatifi Sekreteryası, Ekim Devrimi'nin 99. yıldönümü için bir açıklama yayımladı.

"Sosyalizm zorunlu ve günceldir" başlıklı açıklamada, Devrim'in 21. yüzyılda yaşayan insanlar için ne anlama geldiği açıklandı.

Açıklamada 8 maddede şunlar söylendi:

1) Büyük Ekim, bütün insanlığa halkın kendi çıkarlarına hizmet eden bir soyo-ekonomik sistemi seçebileceğini, kapitalizmin insanlık tarihinin zirvesi olmadığını, onun can çekiştiğini ve düzeltilebilir olmadığını gösterdi. O, savaş, sömürü, yoksulluk, sefalet, işsizlik ve mülteciler yaratmaktadır. İnsanlığın başka bir alternatifi vardır: sosyalizm.

2) Büyük Ekim, halkın, eğer yaşam koşullarını kökten değiştirmek istiyorsa, kaderini kendi ellerine alması gerektiğini gösterdi. Kapitalizm, kapitalistlerin üretim araçlarına sahip olduğu bir toplumdur. İşçi sınıfı ve halk, kapitalist sınıfın kâr etmesi için sömürülmektedir.

3) Büyük Ekim, işçilerin ve diğer emekçi kitlelerin devrimiydi. Toplumdaki büyük bir değişimi, bir toplumsal devrimi temsil etti.

4) Büyük Ekim, işçilerin ve emekçi kitlelerin yalnızca devrimci stratejiye sahip komünist partilerin rehberliğiyle kazanabileceğini gösterdi. 1917'den bu yana 99 yıl geçti ve komünistlerin kapitalizmi sosyalizm için devirmeye çalıştıklarını gösterdi. Burjuva liberalleri, sosyal demokratlar ve oportünistler kapitalist barbarlığı yönetmeye çalışıyor.

5) Büyük Ekim, burjuva iktidarını yıkma stratejisi ile hareket eden örgütlü ve disiplinli Marksist-Leninist partiler olmaksızın işçi sınıfı ve halkın kazanamayacağını gösterdi.

6) Büyük Ekim, kapitalizmin yenilebileceğini gösterdi. O, sosyalist devrimler çağını başlattı. 1919'daki Macaristan, Slovakya ve Bavyera'da kurulan Sovyet cumhuriyetleri, sosyalist devrimler, sosyalist devrimin yalnızca Ruslara ait bir fenomen olmadığını, bütün ülkelerdeki işçilerin ortak özlemi olduğunu ortaya koydu. Büyük Ekim, 1920'lerde Avrupa ve tüm dünyada, kapitalist ülkelerdeki halkların zaferine katkıları anlamlı komünist partilerin doğuşuna itki sağladı. Burjuva sınıflar, sosyalist devletlerin baskısı altında tavizlere zorlandı - şimdilerde, teker teker ortadan kaldırılan tavizler.

2. Dünya Savaşı'na neden olan kapitalizmdi. Halkların büyük anti-faşist zaferine en büyük katkıyı yapan sosyalist Sovyetler Birliği'ydi. 2. Dünya Savaşı sonrasında Doğu ve Orta Avrupa'daki, Asya ve Latin Amerika'daki ülkeler sosyalist yolu izlediler.

Geri çekilişe, karşı devrime rağmen, çağımız kapitalizmden sosyalizme geçiş çağıdır. Başarılar ve başarısızlıklar, devrimin gel-gitleri oldu, fakat sosyalizmin küresel zaferi kaçınılmazdır.

7) Kapitalizm insanlığın sorunlarını çözemez. Bilim ve teknolojinin gelişimi, milyarlarca insanın iyi yaşama sahip olmasının yaratılmasına yol açacaktır, ancak kapitalizm bunun önünde engeldir. Sosyalizm acil bir görevdir.

Sosyalizm, tüm zayıflıklarına rağmen, temel sorunları çözdü: herkese iş, ücretsiz eğitim ve sağlık, geleceğe güvenle bakmak vs. Bu sorunlar, kapitalizmde yaşayan insanlara onyıllar sonra bile hâlâ acı veriyor. Sosyalizm, kapitalizmin çeşitli özürcülerinin iddialarının aksine başarısız olmadı. Sosyalist inşa yasalarının incelenmesinin değeri doğrulandı. Yalanlara, anti-komünist çarpıtmalara, anti-sosyalist propagandaya, burjuva hükümetleri ve AB tarafından önderlik edilen tarihin tahrif edilmesine karşın, halklar ve özellikle sosyalizm hakkında bilgisiz gençler, tarihsel gerçekleri araştırabiliyor ve sömürücülerine ve kapitalist sisteme karşı sınıf mücadelesinin gelişmesinde öncü bir rol oynuyorlar.

8) Büyük Ekim, sosyalizmin, bilimsel olarak planlanmış bir ekonomide, halkın ihtiyaçlarını tatmin etmeye çalışan, siyasi iktidarın işçi sınıfının elinde olduğu, piyasa ekonomisinin anarşisinin, rekabetin ve kapitalist barbarlığın olmadığı bir toplumsal sistem olduğunu doğruladı.

Açıklamanın sonunda, tüm dünyada komünistlerin birliğini güçlendirmeye ve kapitalizme karşı işçi sınıfının iktidarı için mücadeleye çağrı yapıldı.