Almanya ile yeni istihbarat anlaşması

Süddeusche gazetesi (SZ), Alman İçişleri Bakanlığı ile Türkiye arasında istihbarat işbirliği amaçlı görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Georg Mascola imzalı haberin başlığında, ''Almanya Türkiye ile yeni bir istihbarat anlaşması istiyor'' ifadeleri kullanıldı.

Alman güvenlik bürokrasi, Türkiye'nin islamcı terör tehlikesi konusunda kendileri ile yeterince istihbarat paylaşımı yapmadıkları gerekçesiyle eleştiriyor. Buna karşın, Türkiye tarafının da Almanya'nın PKK'yi yeterince takip etmemesinden şikayetçi olduğu belirtiliyor.

EMİLY HABER ANKARA'DA

Alman hükümeti adına İçişleri Bakanlığı bürokratı  Emily Haber'in şu sıralar Ankara'da olduğu ve istihbarat paylaşımı konusunda Türkiye ile yeni bir mutabakat arayışı için çaba harcadığı belirtilen haberde, IŞİD'e katılan Alman yurttaşı teröristlerin durumunun da ayrıca ele alındığı bildiriliyor.

Emily Haber'in  IŞİD'e katılmak için Almanya'dan gidip,  Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen yaklaşık 600 Alman yurttaşının durumunu da masaya yatırdığı paylaşılan bilgiler arasında. Haberin ayrıntılarında, özellikle Denis Cuspert adı üzerinde durulduğu, bu kişinin Alman yurttaşı olup, Türkiye üzerinden IŞİD'e katıldığı ve bir çatışma sırasında yaralanarak Türkiye'de tedavi edilerek Suriye'ye geri gönderildiği gibi somut ayrıntılar da var.

Federal  Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen, Alman siyaset teammülleri içinde hiç de alışık olunmayan bir açıklıkla  ilk kez Ocak ayı başında Türkiye'yi eleştirmişti. Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan Angele Merkel'i ziyareti sırasında ARD kanalının Morgenmagazin programında konuşan BfV Başkanı Maassen, ''Türklerin harekete geçmesi her zamankinden daha acildir'' demişti.

Süddeutsche gazetesinin Alman istihbarat bürokrasisine dayanarak yaptığı yoruma göre,  Alman istihbaratı Türk istihbarat birimleri ile yeni bir anlaşmaya varılacağı  konusunda iyimserliklerini koruyor.