Almanların çoğunluğu AB-Türkiye anlaşması konusunda kuşkulu

Almanya'da yapılan bir anket, halkın çoğunluğunun AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasına karşı olduğunu gösteriyor.

Dış Haberler

Alman Birinci TV kanalı ARD'nin yaptırdığı ''Deutschlandtrend'' anketinde, Alman halkının çoğunluğun AB ile Türkiye arasında Mart ayında imzalanan anlaşmanın sığınmacı sayısını azaltacağına kuşkuyla yaklaştığını ortaya koydu.

ARD'nin Deutschlandtrend anketine yanıt verenlerin yüzde 56'sı sözü geçen anlaşmaya ''oldukça kötü'' yanıtını verirken, yüzde 39'u ''oldukça iyi'' olarak yanıtladı.

Oysa Mart ayında yapılan benzer bir ankette değerler birbirine daha yakındı: Yüzde 46 anlaşmaya olumlu olarak bakarken, yüzde 49 olumsuz yönde görüş bildirmişti.

AB ÜYELİĞİNE DE KARŞILAR
ARD'nin anketinin bir diğer bölümü, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusundaki verilen yanıtlardan oluşuyor. Mart ayında yapılan sığınmacı mübadelesi anlaşmasının bir bölümünde Türkiye ile AB arasında tam üyelik sürecinin yeniden başlatılması öngörülmüştü. 

Almanların yüzde 68'i Türkiye'nin AB üyeliğine karşı iken, ancak yüzde 27'si bu süreci onayladığını belirtti.

YÜZDE 79 İÇİN TÜRKİYE GÜVENİLİR PARTNER DEĞİL
Ankette yer alan bir başka soru ise, Türkiye'nin güvenilir bir partner olup olmadığına yönelik. Bu soruya da büyük çoğunluk ''hayır'' dedi, yüzde 79. Türkiye'yi güvenilir partner bulan Almanlar yüzde 17 oranında kaldı. 

Fransa'yı güvenilir partner bulan Almanların oranı yüzde 89 iken, İngiltere için yüzde 73, ABD için yüzde 58, Yunanistan için yüzde 34, Rusya için yüzde 25 ve Ukrayna için ise yüzde 23.