ABD basını: Rusya, El Bab'ı Suriye ordusunun almasını istiyor

Amerikan medyası, Rusya'nın El Bab'ı Suriye ordusunun alması konusunda Astana'da ısrar ettiğini ileri sürdü.

Dış Haberler

Rusya'ya ait savaş uçakları bugün El Bab bölgesinde TSK'yı "yanlışlıkla" vururken, Amerikan basını önemli bir iddiayı gündeme getirdi.

New York Times'tan (NYT) Anne Barnard'ın haberine göre, El Bab'a yönelik hem TSK-ÖSO'nun, hem de Suriye ordusunun eş zamanlı taarruzu, sahadaki durumu karmaşıklaştırıyor.

Rusya ve Türkiye'nin vardığı "anlayış birliği"nin sahaya yansıtılması gerektiğini söyleyen NYT muhabiri, aksi takdirde yeni "parlama noktasının" yaratılma riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

Dün Rusya ile Türkiye medyalarında, iki ülkenin El Bab bölgesinde olası çatışmaları engellemek için koordine olduklarına ve sahadaki militanların da bu koordinasyonu doğruladığına dair haberlerin çıktığı hatırlatılıyor.

TRUMP VE RUSYA

Ancak NYT'ye göre, en büyük sorun, Donald Trump'lı ABD'nin hâlâ nasıl hareket edeceğinin belirsiz olması. Suriye'de Esad'a yoğunlaşmak yerine Rusya ile "terörle mücadele" ortaklığına gitmesi beklenen Trump, bir yandan da Esad'ın en önemli müttefiklerinden İran'a yönelik sert bir tutum takınıyor.

Haberde Türkiye'nin de, ABD ile Rusya'nın koordinasyonunun artması durumunda, Ankara ile Moskova'nın da koordinasyonunun artacağını varsaydığına vurgu yapılıyor.

Ancak buna rağmen, dün Türk medyasında Erdoğan-Trump görüşmesinde "Rakka ve El Bab" konularının gündeme geldiğinin yazılmasına rağmen, Beyaz Saray'ın bu kentlere değil, daha genel bir "terörle mücadele" ortaklığına vurgu yaptığı hatırlatılıyor.

RUSYA, EL BAB İÇİN SURİYE'Yİ İSTİYOR

Haberdeki en önemli iddia ise, NYT muhabirine konuşan iki "Suriye hükümeti" destekçisinin, Rusya ile Türkiye'nin El Bab'a Suriye ordusunun girmesi konusunda anlaştıklarını iddia etmesi.

Bu destekçilerden birisi, bilfiil El Bab cephesinde savaşan bir asker. Diğeriyse, şu anda Suriye dışında olan ancak El Bab'daki askeri kaynaklarla teması hâlâ süren eski bir muhbir.

İddiaya göre Rusya, geçen ayki Astana görüşmelerinde, El Bab'ı Suriye ordusunun ele geçirmesi konusunda ısrar etti. Bunun nedenleri arasında, ilçedeki su tesisinin ele geçirilmesinin su kesintilerinin önüne geçebileceği düşüncesi de yer alıyor.

Ancak NYT, Türkiye destekli ÖSO'cuların bu anlaşmaya riayet edip etmeyeceğinin bilinmediğini ileri sürüyor.

TÜRKİYE, RAKKA İÇİN SURİYE ORDUSUNU ÖNERDİ

Haberde ayrıca, önümüzdeki hafta üst düzey bir Türk heyetinin, Rakka planlarını görüşmek için Washington'a gideceği söyleniyor. 

NYT'ye konuşan bir Türk yetkili, Ankara'nın ABD'ye ilginç bir seçenek de sunabileceğini söylüyor: El Bab'daki Suriye ordusu mensupları, burası yerine Rakka'ya yönlendirilebilir.

Yetkili, Ankara'nın Rakka'yı Kürtlerle ele geçirme stratejisine itirazlarını bir kez daha dile getireceklerini de sözlerine ekliyor.