Valiler de seçime hazırlanıyor!

Valiler Kararnamesi&#039nin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasıyla, 12 ilin valisi değişti. Özellikle Hakkari ve Elazığ valilerinin merkeze çekilmesi tartışma yaratırken, yerel seçimler öncesine denk getirilen atamalarda AKP&#039ye yakın kadroların görevlendirilmesi dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) 12 ilin valilerini değiştiren Valiler Kararnamesi'nin Resmi Gazete'de yayınlanarak y&uumlr&uumlrl&uumlğe girmesi, kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Team&uumlllere aykırı bi&ccedilimde merkeze &ccedilekilen valiler kadar, kararın zamanlaması ve g&oumlreve atanan kadroların AKP'ye yakınlığı da tartışmalara neden oldu.

Kararnamenin son halini almasında, AKP'li milletvekillerinin şikayet ve taleplerinin etkili olduğu, AKP'nin kendisine en yakın kadroları g&oumlrevlendirdiği değerlendirmeleri yapılıyor.

Olaylı ziyaretin &quotr&oumlvanşı&quot mı?
İ&ccedilişleri Bakanlığı'nın ter&oumlrle m&uumlcadele b&oumllgesinde g&oumlrev yapan valileri doğrudan merkeze &ccedilekmeme ve başka bir ilde g&oumlrevlendirme team&uumll&uumlne uymayan kararname ile, Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu&nbsp doğrudan merkeze atandı. Nasuhbeyoğlu'nun atanmasında Başbakan'ın 2 Kasım'da Hakkari'yi ziyareti sırasında &ccedilıkan olaylar ve protesto g&oumlsterilerinin etkili olduğu d&uumlş&uumln&uumll&uumlyor. Hakkari Emniyet M&uumld&uumlr&uuml Cavit &Ccedilevik'in de benzer bi&ccedilimde merkeze alınması, Başbakan'ın &quotr&oumlvanşı aldığı&quot değerlendirmesini g&uuml&ccedillendiriyor.

Hakkari Valisi olarak g&oumlrevlendirilen yeni isim, Başbakanlık G&uumlvenlik İşleri Genel M&uumld&uumlr&uuml Muammer T&uumlrker. T&uumlrker'in Emniyet k&oumlkenli olması dikkat &ccedilekerken, tercihin 29 Mart'ta yapılacak yerel se&ccedilimler &oumlncesinde b&oumllgeye d&oumln&uumlk &oumlnlem alma niteliği taşıdığı ifade ediliyor.

İstanbul B&uumly&uumlkşehir Belediyesi'nden Elazığ'a vali
Elazığ'da &quotElazığ okuyor&quot kampanyası diğer valilere &oumlrnek g&oumlsterilen Vali Muammer Muşmal'ın merkeze alınmasında AKP'li milletvekillerinin şikayetlerinin etkili olduğu belirtiliyor. Muşmal'ın AKP'nin halka k&oumlm&uumlr ve erzak dağıtma uygulamalarını &quotbaşarıyla&quot uygulayan bir vali olmasına rağmen, AKP'nin il genelinde oylarının &oumlnemli &oumll&ccedil&uumlde azaldığı ve kendisine &ccedilok daha yakın bir isimle &ccedilalışmayı tercih ettiği yorumları yapılıyor. Muşmal, g&oumlrevi, İstanbul B&uumly&uumlkşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muammer Erol'a devredecek.

AKP h&uumlk&uumlmeti d&oumlneminde Aksaray Valiliği'ne atanan Sebati Buyuran'ın, aynı h&uumlk&uumlmet d&oumlneminde g&oumlrevden alındığı g&oumlr&uumll&uumlrken, Erzincan Valisi Ali G&uumlng&oumlr'&uumln ise merkeze alınmayı kendisinin talep ettiği bildiriliyor. G&uumlng&oumlr'&uumln siyasilerin bazı isteklerine karşı direndiği ve AKP ile yeterince &quotuyumlu olmadığı&quot s&oumlyleniyor.

AKP'nin yeni valileri

Hakkari:&nbsp Başbakanlık G&uumlvenlik İşleri Genel M&uumld&uumlr&uuml Muammer T&uumlrker

Erzincan:&nbsp Gaziantep İl &Oumlzel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir

Kilis: Bursa Yıldırım Kaymakamı Turhan Ayvaz

Sinop: Konya Karatay Kaymakamı Mustafa Hakan G&uumlven&ccediler

Mardin: İstanbul Avcılar Kaymakamı Hasan Duruer

Isparta: &Ccedilankırı Valisi Ali Haydar &Oumlner

&Ccedilankırı: Isparta Valisi Şemsettin Uzun

Eskişehir: Mardin Valisi Mehmet Kılı&ccedillar

Bartın: Merkez Valisi Halil Işık

Rize: İ&ccedilişleri Bakanlığı M&uumlsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak

&Ccedilanakkale: Sağlık Bakanlığı M&uumlsteşar Yardımcısı Abdulkadir Atalık

Aksaray: Sakarya Valisi İl &Oumlzel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alimoğlu

Bitlis: Hukuk M&uumlşaviri Nurettin Yılmaz

Yalova: İstanbul Sarıyer Kaymakamı Mehmet Ersoy

Elazığ: İstanbul B&uumly&uumlkşehir Belediyesi İdari Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol