‘Türkiye Gürcistan Savaşı’nın ortağı’

Rusya Başsavcılık Araştırma Komitesi, Ağustos ayında Gürcistan’ın Güney Osetya’ya karşı açtığı savaşta, aralarında Türklerin de bulunduğu bir grup yabancının, Gürcü ordusu saflarında savaştığını ileri sürdü

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Başsavcılık Araştırma Komitesi, Ağustos ayında Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasıyla başlayan savaşta Gürcü saflarında savaşan aralarında Türklerin de bulunduğu bir grup paralı askerin olduğunu iddia etti.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasıyla ilgili olarak Rusya Başsavcılığı'nın uzun süre önce başlattığı soruşturmayı yürüten komitenin başkanı Aleksandr Bastrıkin, Amerikalı, Çek, Ukraynalı, Çeçen ve Türk "paralı askerler"in de savaşa katıldığını gösteren kanıtlara ulaştıklarını söyledi. Rus yetkili, savaşa katılan yabancıların kimliği ve sayısıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi vermedi, ancak soruşturmanın bir kaç ay sonra tamamlanacağını açıkladı.

Savaş sırasında bazı Amerikalıların ve Ukraynalıların Gürcü ordusunda savaştığı yolunda daha önce de suçlamalar gündeme gelmişti. Ancak, Güney Osetya'ya saldıran Gürcü ordusunda Türkler, Çekler ve Çeçenlerin de yer aldığı iddiası ilk kez ortaya atılıyor. Rusya'nın yürüttüğü soruşturma Gürcü kuvvetlerinin Güney Ostetya halkına karşı soykırım yaptığına yönelik iddiaları araştırıyor. Gürcistan'ın uluslar arası hukuka aykırı silahları Oset halkına karşı kullandığı öne sürülürken Gürcistan iddiaları yalanlıyor. Eğer Türkiye'nin bağlantısı ortaya çıkarsa Rusya soruşturmanın sonucuna dayanarak Türkiye'yi soykırıma destek vermekle suçlayabilir.

Rusya'nın benzer iddiaları ise savaş sırasında gündeme gelmişti. Gürcistan ordusunu eğiten mühimmat ve para hibesi yapan Türkiye'yi Gürcistan'ı savaşa teşvik etmekle suçlayan Rusya Oset halkına karşı uygulanan suçlardan Türkiye'yi de sorumlu tutmuştu.