Türkiye’den Arnavutluk’a NATO desteği

Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’un NATO üyeliğine destek veren kanunu onayladı. Köksal Toptan da “Umuyoruz ve diliyoruz ki bir gün hem Türkiye hem Arnavutluk, AB üyesi de olacaklardır” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kuzey Atlantik Antlaşması'na Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun"u onayladı. Böylece Türkiye'nin, Arnavutluk'un NATO üyeliğine verdiği destek resmiyet kazanmış oldu.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, bugün Türkiye'deydi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Topi'yi ağırlamadan önce basına bir konuşma gerçekleştirdi. Toptan, "NATO, tamam. Umuyoruz ve diliyoruz ki bir gün hem Türkiye hem Arnavutluk, AB üyesi de olacaklardır" dedi.

Köksal Toptan, "Tarihi ve kültürel bağlarla çok yakın ilişkimiz bulunan Balkanlar, bizim için her zaman çok büyük önem taşımaktadır" derken, Arnavutluk'un bölgede Türkiye için ayrı önem ve özellik taşıdığını belirtti. Toptan, Türkiye'nin Arnavutluk'a dönük sevgisinin bir ifadesi olarak Arnavutluk'un NATO'ya girmesiyle ilgili anlaşmanın, Meclis'teki milletvekillerinin tamamının oyuyla kabul edilmiş olmasını gösterdi. Topi de buna karşılık "Burada olduğu gibi, bizim Meclisimizde de Türkiye söz konusu olduğunda bütün oylamalarda, oy birliğiyle oyluyoruz" dedi.

İki ülkenin bölgesel ve global meselelerde de ortak fikirlere sahip olduklarını belirten Topi, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını 20 saat geçmeden tanıdığını kaydetti. Topi ayrıca "Balkanlar'daki bütün ülkeler için NATO ve AB'ye üyelik süreci, bu bölgede barışın ve istikrarın sağlanması için son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, konuşmasında şunları da söyledi: "Seneler geçer, zaman geçer ama bu tarihi günler, TBMM'nin, Arnavutluk'a, NATO'ya üyelik sürecinde tam destek vermiş olduğu bu günler, hiçbir zaman hatıralardan silinemeyecektir."