Türk: Yargılanmamızı Adalet Bakanlığı istedi

DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, partisinin grup toplantısında Kürt sorunun çözümü için Türkiye'yi fiili ateşkese çağırdı. İfade vermeye gitmeyeceklerini yineleyen Türk, ifade vermelerinin talep edilmesinin Adalet Bakanlığı'nın girişimiyle gündeme geldiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamasıyla başlayan "çözüm" tartışmalarını değerlendirdi. Türk, tartışmaları olumlu bulduğunu söylerken, "Eğer iddia edildiği gibi kurumlar arasında çözüm yönünde bir mutabakat varsa o halde bunun gereği olarak bir an önce fiili çatışmasızlık sürecine geçilmelidir, eller tetikten çekilmelidir" dedi.

Türkiye'nin bir yandan çözümü tartışırken bir yandan da operasyonlara devam ettiğini belirten Türk, "Bu açıklamalar yapılırken operasyonların anlamı nedir?" sorusunu yöneltti.

'Anadolu halklarının birlikteliğe ihtiyacı var'
Kurtuluş Savaşı'nın 90. yıldönümünü kutlayan Türk, "Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasındaki en önemli etken ise Türk ve Kürt halkı başta olmak üzere bütün Anadolu halklarının birlikteliği ve aynı amaç etrafında kenetlenmeleri olmuştur. Kurtuluş Savaşı'ndaki o tarihi birlik ruhuna yeniden dönülmesi ve halklarımızın kimliğinin, kültürünün, dilinin tanındığı, bunun Anayasal güvenceye alındığı demokratik bir cumhuriyet dönemine geçiş, Türkiye'nin önünde tarihi bir görev ve sorumluluk olarak durmaktadır" dedi.

Tam ve eksiksiz bir demokrasi talep ettiklerini belirten Türk, dipten gelen taleplerin cumhuriyeti otoriterlikten demokratikliğe geçireceğini ifade etti.

'Çözümsüzlük Ergenekon'u besliyor'
PKK'nin çözüm için kapı araladığını belirten Türk, çözüm istemeyenlerin süreci sabote etmeye çalışacağını savundu. "Susurluk'un, Ergenekon'un beslendiği nokta işte budur, Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Bu odaklar, iktidarlarını koruyabilmek için çatışmalı ortamı sürdürmek istemektedir. O nedenle ellerinden geldiği kadar süreci sabote etmeye çalışacaklardır" diyen Türk, sürecin çatışmalı ve çözüm tartışmalarıyla geçeceğini belirtti.

Kürtlerin her zamankinden fazla çözüm istediğini söyleyen Türk, fiili çatışmasızlığa geçilmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün inisiyatif alması gerektiğini anlattı.

'İfade vermemizi Adalet Bakanlığı talep etti'
İfade vermeye gitmeyeceklerini belirten Türk, söz konusu krizi Adalet Bakanlığı'nın çıkardığını belirtti. "Yerel mahkeme gayet hukuki bir tespit yapıyor ve vekillerimizin yargılanamayacağına karar veriyor. Bu durum karşısında Adalet Bakanlığı ne yapmıştır? Yerel mahkemenin kararının kanun yararına bozulması, yani DTP'li vekillerin dokunulmazlıklarına rağmen yargılanması talebiyle 28 Şubat 2008'de Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'ne başvurmuştur" diyen Türk, Yargıtay'ın Bakanlığın isteği doğrultusunda yargılanmaları yönünde karar verdiğini belirtti.