Sıra Kıbrıs açılımında

Türkiye ve KKTC görüşmelerde mutabık kaldı. Seyrinde devam eden mütabakatlar AKP'nin hanesine 'açılım' olarak yansıdı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye arasında yapılan görüşmeler basına ‘Kıbrıs açılımı’ olarak yansıdı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Ankara ziyaretinde, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında yapılan görüşmelerde Kıbrıs konusunda önümüzde günlerde önemli bir sürece girileceğinin işareti verildi. Ancak yapılan açıklamalarda şimdiye kadar devam eden müzakerelerin genel seyrinden çok farklı bir değerlendirmede bulunulmadı.

Görüşmelerle ilgili yapılan açıklamalarda Türkiye’nin adada etkin ve fiili garantisinin devamının taşındığı belirtilirken bunu içermeyen bir anlaşmaya imza atılmayacağı vurgulandı. Özgürgün ayrıca bazı ‘esneklikler’ olabileceğini ama ‘siyasi eşitlik’ ilkesinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Özgürgün esneklik olarak ifade edilenin şimdiye kadar yapılan müzakerelerden daha önce değinilmeyen bir başlık olarak yönetimdeki güç paylaşımı ve Meclis'teki oranlarda açılım olabileceğini belirtti. AB’nin doğrudan ticarete yeşil ışık yakması durumunda Türkiye’nin Rumlara uyguladığı limanın yasağının kalkması durumuna ilişkin olarak ise KKTC’ye yönelik tüm ambargo ve izolasyonlar kalkmadan limanların açılmayacağı ise limanlara karşı KKTC’ye açılım pazarlığının sinyallerini verdi. Dışişleri Bakanı ayrıca Türkiye’nin AB’ye girmemesi durumunda Kıbrıs için varılan çözümün çözüm olmayacağını vurguladı.

Açıklamada Rum lider Hristofyas’ın Guardian gazetesine verdiği demece de değinildi. Hristofyas’ın AB’nin Türkiye’ye fazla taviz verdiği eleştirilerine yanıt veren Özgürgün, ‘Hristofyas bu konuşmasının hesabını vermek zorundadır” dedi. AB’nin limanlar konusunda daha fazla yaptırım uygulaması aslında beklenen bir durumken bu konuda esneklik göstermiş olması da bu konuda henüz açıklanmamış bir uzlaşı olması ihtimalini uyandırdı.

(soL - Haber Merkezi)