Silivri Cezaevi'ne Ergenekon ayarı

Adalet Bakanlığı Silivri Cezeaevi'nde bulunan Ergenekon tutuklularının "kayırıldığını" açıkladı. Açıklamada 2 cezaevi müdürü "tutuklulara imtiyaz tanımak" ve "mevzuata uygun davranmamak" ile suçlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Adalet Bakanlığı'na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 4 ve 5 no'lu L tipi cezaevlerinde yaptığı denetimin sonuçlarını açıkladı.

24 Şubat tarihli raporda 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 9, 111 ve 113. maddelerinde belirtilen ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların barındırılmalarıyla ilgili düzenlemelere dikkat çekildi. Yasaya göre bu odalarda kalan tutukluların kapılarının sürekli kapalı tutulması ve birbirlerinin odalarına gitmelerine, temasta bulunmalarına izin verilmemesi gerekirken kurumda mevzuata uygun bir yerleştirme yapılmadığı kaydedilen raporda, "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklu bulunanların 4 ila 9 kişi olarak odalara yerleştirildikleri ifade edildi.

Raporda, "İştirak halinde suç işlemiş olanların aynı odalarda barındırıldığı" belirtilerek, kurumlarda tutukluların kullanımına sunulan bilgisayarların, anılan tutukluların şahsi bilgisayarı gibi kullandırıldığı vurgulandı. Raporda, "Bu şekilde bir araya gelmeseler bile ortak bir savunma hazırlama imkanı edindikleri ve birbirlerine her türlü bilgiyi bu yolla aktarabildiklerinin tespit edildiği" ifadesine yer verildi.

Raporun özetine yer verilen dilekçede, Silivri 4 ve 5 numaralı cezaevlerinde yüksek güvenlikli kurum statüsü dikkate alınarak mevzuata uygun barınma koşullarının oluşturulmadığı kaydedildi. Dilekçede, mevzuata aykırı yapıldığı bildirilen işlemlerle ilgili olarak sorumlular hakkında adli yönden Silivri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılması istendi.

Dilekçede, soruşturma sonucundaki kanaatin de disiplin yönünden değerlendirilmesi için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bildirilmesi talep edildi. Konuyla ilgili 2 cezaevi müdürü hakkında işlem yapılması istendi, müdürler Maltepe ve Sivas cezaevlerine gönderildi.

Konuyla ilgili 2 cezaevi müdürü hakkında işlem yapıldığını ve müdürlerden birinin Maltepe Cezaevi'ne, diğerinin de Sivas'a gönderildiği belirtiliyor. Müdürler, "Ergenekon tutuklularına imtiyaz sağlamak"la suçlanıyor.

Adalet Bakanlığı müfettişi Abdullah Cangür tarafından hazırlanan raporda gündeme getirilen iddialar daha önce Zaman Gazetesi tarafından ortaya atılmıştı. Gazete Ergenekon soruşturması tutuklularının aynı hücrelere konulmasından şikayet etmişti.