Sarkozy istedi, Erdoğan Paris'e gidiyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Akdeniz Birliği Zirvesi'ne katılıp katılmayacağı ile ilgili belirsizlik son buldu. Dün Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Erdoğan 12-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek zirveye katılmak üzere Paris'e gidiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakanlık Basın Merkezi'nden dün yapılan açıklamaya göre Recep Tayyip Erdoğan Akdeniz Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e gidiyor. Önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı'nın Tayyip Erdoğan'ı arayıp zirveye katılması konusunda ricacı olduğu bildirilmişti. Akdeniz Birliği Zirvesi 12-13 Temmuz tarihlerinde Paris'te yapılacak.

Fransa'da geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde Sarkozy'nin önemli gündemlerinden biri Avrupa sınırlarını taşan bir Akdeniz Birliği için adım atmaktı. Sarkozy özellikle İsrail - Arap çatışmasını bahane ederek ve bu çatışmaya "yapıcı" bir müdahalede bulunmak amacıyla AKdeniz Birliği'nin kurulmasını gerekli gördüğünü dile getirmişti. Ancak bu gerekçenin ötesindeki gerçekler, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin sermayedarlarının yeni bir dışa açılım stratejisi olması bakımından bu projeyi önemsediklerini gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'ye bir ziyaret yapan Fransa ticaret odaları birliği temsilcileri bu desteği teyit eden açıklamalar yapmışlardı.

Fikir düzeyinde on yıllı aşkın bir mazisi bulunmasına rağmen Akdeniz Birliği konusundaki somut adımlar Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından atılıyor. Fraansa Cumhurbaşkanı'nın bir yıldan uzun bir süredir bu konuda lobi faaliyeti yaptığı biliniyor. Bu konudaki önemli gelişmelerden biri ise Fransa ve Almanya'nın, Akdeniz Birliği konusunda Avrupa Birliği'nin bir bütün olarak inisiyatif alması konusunda anlaşmış olmaları.

Hatırlanacağı gibi söz konusu gündem, Sarkozy'nin Türkiye için AB üyeliği yerine Akdeniz Birliği'ni alternatif olarak ortaya koymasıyla kamuoyunda tartışmaya açılmıştı. Erdoğan ise, Türkiye'nin Akdeniz Birliği'ni Avrupa Birliği'nin alternatifi olarak görmediğini dile getirmişti. AB'nin Akdeniz Birliği programına yıllardır dahil olan Türkiye birçok mali ve teknik yardımı bu progam bünyesinde alıyor. Bazı uzmanlar Türkiye-AB ilişkilerine AB'nin Akdeniz genişleme politikası çerçevesinde bakıldığını da ifade ediyorlar. AB'nin Türkiye ile tam üyelik statüsü yerine Akdeniz Birliği çatısı altında bir statü vermek istediği de ortaya atılan fikiler arasında.

Dün Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklama Akdeniz Birliği'nin Türkiye için daha fazla gündeme geleceği bir döneme girileceğini gösteriyor.