Sanığız, tanığız, hepimiz eşkıyayız!

Bugün Ankara Adliyesi'nde 22'si tutuklu 28 öğrenci hakim karşısına çıkacak. Geniş bir kesim öğrencilere destek açıklaması yaptı. Sosyalist basın kuruluşları da bugün "Sanığız, tanığız, hepimiz eşkıyayız" ortak manşeti ile çıktı.

Hopa’da Metin Lokumcu’nun polis saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Ankara’da düzenlenen protesto eylemine ilişkin dava bugün (9 Aralık) başlıyor. Toplumsal muhalefetin farklı kurumlarından 28 kişi, 17 yıldan 52 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Hopa davasında yargılananlara sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sosyalist örgütler, aydınlar, akademisyenler, sanatçılardan oluşan geniş bir bileşen destek veriyor.

Sosyalist basın da davaya karşı yükselen devrimci dayanışmayı, davada taraf olduklarını açıklayan ortak bir manşetle sayfalarına taşıdı. Bugün Hopa davasının ilk duruşması görülürken Atilimhaber.Org, Kizilbayrak.Net, Sendika.Org, soL Haber Portalı, Birgün gazetesi aynı manşetle okurlarına seslendi: “Sanığız, tanığız, hepimiz eşkıyayız.”

Sosyalist basının Hopa davasına gösterdiği tepki ve Hopa sanıklarıyla sergilediği dayanışmanın yanı sıra, pek çok ilerici kurum, milletvekili, aydın ve sanatçı da Hopa sanıklarına desteklerini iletiyor.

Saçlar öğrencilerle dayanışmak için kesildi
Dün Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi’nin öncülüğünde milletvekilleri, akademisyenler ve sanatçılar tutuklu öğrenciler için Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde bir araya gelerek CHP milletvekili Şafak Pavey ve BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına aralarında Yüksel Akkaya ve Metin Özuğurlu’nun da bulunduğu bir grup öğretim üyesinin saçlarının kesilmesiyle başlandı. Başta Behzat Ç. ekibinden Emrah Serbes, Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncuları, BKM Mutfak oyuncularından Emre Canpolat, Şevket Süha Tezel, Ersin Korkut, ayrıca Can Dündar, Tanıl Bora, Ertuğrul Kürkçü, Pınar Öğünç, Özgür Mumcu, Aksu Bora, Ece Temelkuran, Metin Coşkun, Orhan Aydın, Onur Saylak ve Orçık Kaptan olmak üzere pek çok aydın ve sanatçı da öğrencilere saçlarını ileteceklerini belirterek bu eyleme destek verdi.

Köşe yazarları Hopa davasını yazdı
Hopa davasına tepki göstermek ve sanıklarla dayanışmak için, dün pek çok köşe yazarı köşelerinde davaya yer verdi. Yazılarıyla destek veren isimler arasında Melih Aşık, Fikret Bila, Mehmet Yılmaz, Can Dündar, Tanıl Bora, Umur Talu, Güneri Cıvaoğlu, Özgür Mumcu, Berrin Karakaş gibi isimler yer alıyor.

ÜKD ve Bank-Sen’den destek
Üniversite Konseyleri Derneği(ÜKD) yazılı bir açıklamayla tüm akademisyenleri, hukuksuzluk ve adaletsizliğe karşı çıkmak için bugünkü duruşmaya çağırdı. “Öğrencilerimizi yalnız bırakmayalım” çağrısında bulunan ÜKD, “Haksız buldukları devlet baskısını protesto eden öğrenciler, AKP iktidarında oluşan ve çok sayıda insanın yaratılmış delillerle hapiste tutulduğu bir yargı ortamında gizli örgüt üyeliği ile yargılanıyorlar ve onlarca yıl hapisleri isteniyor” dedi.

Bank-Sen ise “Halklar yargılanamaz, gelecek hapsedilemez” başlıklı bir yazılı açıklama yayınlayarak, üye ve dostlarını duruşmaya çağırdı. Açıklamada “Diktatörlük heveslileri “hukuksuzluğu” hukuk diye yutturmaya çalışarak yeni rejimlerini tesis etmeye, halkımızı ve geleceğimizi esir almaya çalışmaktadır. Yargılamaya çalıştıkları sadece gençlerimiz değil, sadece Hopa tutukluları değil, AKP’nin yeni rejimine biat etmeyen, kulluğu reddeden herkestir” ifadelerine yer verildi.

Aydınlar 9 Aralık’a çağırdı
Bugün Ankara Adliyesi önünde gerçekleşecek destek mitingine çağrı için TKP’li Öğrenciler ve ODTÜ’li öğrenciler tarafından destek videoları hazırlandı.

TKP'li Öğrenciler tarafından tutuklu öğrencilerle dayanışma amacıyla ve 'Gelecek Hapsedilemez' sloganı ile hazırlanan videoda sanatçılar Rutkay Aziz, Orhan Aydın, Metin Coşkun, Levent Üzümcü, Tarık Akan, Bülent Kayabaş, Cüneyt Türel, Alaaddin Aksoy, Ender Yiğit ve gazeteci-yazar Merdan Yanardağ 9 Aralık'ta Ankara Adliyesi'nde olmaya çağırıyor.

ODTÜ'lü öğrenciler tarafından hazırlanan videoda sanatçılar, akademisyenler ve yazarlar Ahmet Telli, Ali Asker, Sevinç Eratalay, Hüsnü Arkan, Nihay Aydın, Metin Özuğurlu, Özge Tığlı, Ceyda Tırman, Metin Çulhaoğlu Ahmet Abakay herkesi 9 Aralık'ta Ankara Adliyesi önünde olmaya çağırdı. Videoda öğrenciler, işçiler ve emekçilerin de 9 Aralık çağrıları yer alıyor.

Ankara'da emek güçleri de Adliye önünde olacak
Ankara Şubeler Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen sendika ve demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler 9 Aralık'ta görülecek Hopa davasından önce tutuklu devrimcilerle dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Davaları davamızdır" dediler.

İlhan Cihaner: Hopa davası AKP’nin gerçek yüzüdür
Hopa davasında yargılananlara bir destek de İlhan Cihaner’den geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, dün TBMM'de yaptığı basın toplantısın Hopa Davası'na ayırdı. İlhan Cihaner, KCK'den Ergenekon'a kadar adı ne olursa olsun bütün davalarda "siyasallaşmış yargı anlayışı"nın olduğunu söylerken, davaların hepsinde hukuk dışı uygulamalar bulunduğunu söyledi. Emine Ülker Tarhan'la birlikte davayı izlemek için Ankara Adliyesi önünde olacaklarını da belirtti.

(soL - Haber Merkezi)