ROJ TV'de açılım Özalcı kanattan...

Kürt açılımında Turgut Özal’ın bu işi başlatan ‘cesur’ adam olması iddiaları gündemde yerini korurken eski ANAP'lı ve Ülkü Ocakları Derneği Başkanı bir isim de ROJ TV’ye çıkarak açılıma dair açıklamalarda bulunarak MHP ve CHP'nin tavrını eleştirdi.

Turgut Özal’ın başbakanlık döneminde Kürt sorununu çözmeye yönelik girişimlerinin aslında bugünkü Kürt açılımlarının ilk adımlarını oluşturduğuna yönelik yorumlarda Özal’ın Kürt sorununu tırmandıran ve bölgede sayısız faili meçhul infazlara neden olan koruculuk, olağanüstü hal ve özel tim sisteminin mimarı olduğu gerçeği göz ardı ediliyor.

12 Eylül öncesinde Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan ANAP eski Mersin milletvekili Mehmet Kocabaş, ROJ TV’de yaptığı Kürt açılımı değerlendirmesinde sorunun yalnız Kürtlerin ve başka halkların meselesi olmadığını bunun bir Türkiye meselesi olduğunu söyledi. Kürtlerin taleplerine yönelik olarak yorumda bulunan Kocabaş, “Ayrı devlet kurma arzusu yok, Bu kanın durması gerekiyor, insanların istediği kendi kültürünü yaşatmasıdır. Bundan da bir şey olmaz. Açılımlar da o yönde gidiyor. TRT Şeş’in açılması vs. bunu daha ileriye götürmek lazım” diyerek AKP’nin Kürt açılımının çizdiği yolu desteklediğini belirtti.

Kocabaş’ın Özal’ın Öcalan’la ateşkes talebi üzerinden temas kurmasına ve şimdiki açılım sürecinin Öcalan’la da müzakere edilmesine dair bir açıklamada bulunmadı ancak Türkiye’nin en iyi anlaşacağı komşusunun Kürdistan Federal Bölgesi olduğunu belirterek, hükümetin Barzani ve Talabaniyle Kürt açılımını ortaklaştırabileceği mesajını verdi. Kocabaş, “Bunlardan Türk devleti çekinmemeli. Türkiye devleti bu kardeşlerimizle birlikte bölgesel devlet olma yolunda büyük adımlar atabilir” dedi.

ROJ TV’de Eski Ülkü Ocakları Başkanı’nın Kürt açılımına yönelik değerlendirmelerde bulunması dikkat çekerken, Kocabaş’ın MHP ve CHP’yi açılıma yönelik tutumlarından dolayı eleştirdi ve demokrasiye işaret etti. Bu olayları “mantıkla çözmek gerektiğini ve hissiyatın bu olayları kaldırmayacağını” belirten Kocabaş, “Ülkesini sevmek, vatanperver olmak için Türkiye'nin bölgesel büyük devlet olmasını istemek lazım. Ben demokrasi dışında bir sistemi kabul etmiyorum, inanmıyorum. Mantığı kaybetmeden, daha çok demokrasiyle Türkiye bu iş aşacaktır inancındayım" dedi.
(soL - Haber Merkezi)