“Osmanlı Cumhuriyeti”nde türbe dönemi

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, dün yaptığı toplantıda tüm türbelerin bugün ziyarete açıldığını duyurdu. Fehmi Koru’nun “Osmanlı Cumhuriyeti” kavramını telaffuz ettiği gün yapılan açıklamayı, Zaman gazetesi Cumhuriyet’e atfen “türbe yasağı kalkıyor” diye verdi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, bugünden itibaren restorasyonu devam edenler hariç tüm türbelerin ziyarete açılacağını söyledi. Zaman gazetesi haberi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında türbelerin kapatılmasına atfen “türbe yasağı bitiyor” biçiminde verirken, haberin Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru tarafından “Osmanlı Cumhuriyeti” kavramının telaffuz edildiği güne denk gelmesi dikkat çekti.

Osmanlı padişahlarından I. Abdülhamit’e ait türbenin bugün devlet töreniyle açılacağı ve açılışa Vali Muammer Güler’in de katılacağı açıklandı.

Cumhuriyet kapattı, Milliyetçi Cephe açtı
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, basına yaptığı açıklamada Cumhuriyetin ilk yıllarında kapatılan türbelerin 1978’de Milliyetçi Cephe hükümeti tarafından alınan kararla kendi kurumlarına nasıl devredildiğini açıkladı.

Bilgili, “Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte türbeler Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde toplandı. 2 Eylül 1925 tarihinde türbeler Bakanlar Kurulu kararıyla kapatılırken, daha sonra tarihi kıymete haiz 125 türbe Maarif Vekaletine devredildi. 15 Şubat 1978 tarihinde İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü kurularak türbelerin bakım, onarım ve diğer hizmetlerini yürütmeye başladı” açıklamasında bulundu.

“2010 Ajansı sağolsun”
Bilgili, basına yaptığı açıklamada güvenlik görevlisi eksiklerini 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle aştıklarının ve bu sayede 25 güvenlik görevlisini istihdam ettiklerinin de altını çizdi.

TÜRÇEK’in sitesinden “Osmanlı Cumhuriyeti” manzaraları
Ramazan ayıyla birlikte yoğun ilgi beklediklerini açıklayan Bilgili, aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olduğu Türbeler Çeşmeler Taşınır Taşınmaz Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği’nin (TÜRÇEK) de tanıtımını yaptı.

Bilgili, türbeleri ziyaret edeceklerin önce TÜRÇEK’in sitesini incelemelerini salık verirken, sitede yer alan fotoğraflar türbelerin ne işe yarayacağını adeta özetliyor. Sitede yer alan fotoğraflarda kadın ve erkek yetişkinler kendinden geçmiş bir biçimde dua ederken, kimi fotoğraflar küçük yaştaki çocuklara odaklanıyor ve çocukları yatırların karşısında dua ederken gösteriyor.

Türbe yapıları ve türbelerde yer alan tabutlar ise, büyük bir ihtişam sahibiymiş gibi görünmeleri için yakın plandan ve aşağıdan yukarıya fotoğraflanmış biçimde tanıtılıyor.
soL (Haber Merkezi)