Öğrencilere protesto soruşturması

Kocaeli Üniversitesi’nde, Rifat Hisarcıklıoğlu’nu protesto eden bazı öğrenciler hakkında, Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne aykırı davranıştan soruşturma açıldı.

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak imzalı yazıda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne atıfta bulunularak 6 ayrı suçu işledikleri öne sürülen 13 öğrencinin ifadelerine başvurulacağı kaydedildi.

Yıl bitmeden ifade
Mühendislik Fakültesi’nden Çağlar Özkan, Yaşar Seğmen, Asım Koray Atakul, Onur Kotan, Ekrem Şahin, Ulaş Mutlu Yılmaz ve Tuncay Ekinci, İletişim Fakültesi’nden Asena Akarsu, Fen Edebiyat Fakültesi’nden Murat Şimşek, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden de Vedat Yalvaç, Şerafettin Gökdeniz, Haydar Ölmez ve Aykut Günel’e gönderilen tebligatta, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konferansını engellemek’ amacıyla "güvenlik görevlilerine hakaret, fiziki mukavemet, darp etmek, tören düzenini bozacak ve tören programını ihlal edecek davranışlarda bulunmak, tören programını uygulatmamak, huzur ve çalışma düzenini bozmak" suçlarından haklarında soruşturma açıldığı, bunun için de 30 Aralık’ta Rektörlük’te savunma yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Yeni barikat tarzı
Soruşturma yazısı dolayısıyla açıklama yapan öğrenciler, üniversite yönetiminin, ilerici ve devrimci öğrencilerin tavır geliştirmesine tahammül edemediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Sermayenin tercihleri doğrultusunda adım atmaktan çekinmeyen ve emekçi çocuklarına açıktan cephe alabilen üniversite yönetimine ve sermayenin temsilcisi Hisarcıklıoğlu’na elbette tepki gösterecektik. Bu soruşturma, yönetimin sermaye yanlısı tutumunun açık göstergesidir. Bu süreç, öğrencilerin işçi sınıfı ve emekçi halktan yana mücadelesinin önüne çekilmek istenen yeni bir barikat tarzıdır. Ama, biz yılmayacağız, o soruşturmalar bize vız gelir."

Arbede yaşanmıştı
Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 11 Aralık’ta Umuttepe Yerleşkesi’ndeki Baki Komsuoğu Kültür ve Kongre Merkezi’nde vereceği "Küresel kriz ve Türkiye" konulu konferans, öğrencilerin yoğun protestosuna sahne olmuştu. Dışarıda özel güvenlik biriminin saldırısını bertaraf eden öğrenciler, salona girdiklerinde Rifat Hisarcıklıoğlu’nu, "sermaye, üniversiteden defol" sloganlarıyla konuşturmamıştı. Hisarcıklıoğlu’nun, "Ben de IMF’ye karşıyım, dinleselerdi beni anlayacaklardı" sözleriyle ortamı yumuşatmaya çalışması da işe yaramamış, öğrenciler, "üniversite kürsüsünden, kriz dolayısıyla işsiz kalan yüz binlerin temsilcilerinin konuşmasını tercih ederiz" tepkisini gösterip, daha sonra salonu boşaltmışlardı.
(soL - Kocaeli)