'Kutlu Doğum Haftası'nda Baykal damgası

Yıllardır kamuoyunda 23 Nisan'a denk getirilmesi, okullarda öğrencilerin zorunlu tutulduğu ve çocuklara türban giydirilerek ilahiler söyletildiği etkinlikler düzenlenmesi nedeniyle tepkilere neden olan "Kutlu Doğum Haftası" etkinliklerine bu yıl Deniz Baykal damga vurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl 14-20 Nisan arası olarak belirlediği "Kutlu Doğum Haftası"nın açılış törenine ilk kez katılan CHP lideri Deniz Baykal, açılışta yaptığı konuşma nedeniyle AKP'den "takdir" aldı.

Geçtiğimiz gün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan törene Baykal dışında, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Faruk Çelik, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi isimlerin yanı sıra, daha önce Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun katılacaklarını duyurduğu "sanatçı"lardan da İbrahim Tatlıses katıldı.

Deniz Baykal'ın "Kutlu Doğum Haftası" vesilesi
Brüksel seyahatinin süresini Kutlu Doğum Haftası açılış törenine katılabilecek şekilde planlayan Baykal, "Kutlu Doğum Haftası" etkinliklerine katılmasıyla ilgili olarak, "milletçe hepimizin sahip çıkması gereken önemli bir vesile. Bize de görev düştüğünü değerlendirerek katılma kararı aldım. Diyanet İşleri Başkanı ısrarla bu toplantıya katılmamızı ifade etti. Ben de Sayın Başkan’a duyduğum saygı ve milletçe el ele vermemiz gereken bir vesileyi değerlendirmek adına katıldım" diye konuştu.

Baykal, İslam'ın siyasetle ilişkisi konusuna dikkat çektiği konuşmasında ise, AKP'ye yönelik olduğu anlaşılan şu ifadelere yer verdi: "İslamiyet’in siyasetle ilişkisi konusunda yanlışlıklara karşı hepimizin duyarlı olmasına ihtiyaç vardır. Şura, adalet ve işlerin ehline verilmesi temel değerlerdir. Ama bunlar hiçbiri siyasetin tekelinde olmayan ve her zaman gözetilmesi gereken unsurlardır. İstişare şarttır. İster Meclis’te, ister kendi partinde yaparsın. İşi ehline vereceksin. Benim dostumdur, akrabamdır diye iş vermeyeceksin. Ve adaleti de gözeteceksin.”

Kuran’ın hiçbir devlet rejimi önermediğini belirten Baykal, "İslam’ın toplumsal hedefi ahlaklı ve adaletli bir düzeni kurmaktır. Dinin bir egemenlik iddiası yoktur. Kuran hukuk kitabı değildir. Dileyen Müslüman olur. Tanrı dilediği kişiyi hidayete ulaştırır” dedi.

Baykal, AKP'den "takdir" aldı
İlk kez Kutlu Doğum Haftası törenlerine katılarak, din ve siyaset üzerine "ince" mesajlar veren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından, “Kusura bakmayın, sabahı bekleyemedim. Toplumsal birlik ve beraberlik için çok önemli katkılar verdiniz” dedi. Konuşmasında AKP'ye göndermede bulunan eleştirilere yer verse de, "Kutlu Doğum Haftası"na verdiği destekle AKP'yi hoşnut eden Baykal'ın etkinliğe katılımı Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç tarafından ise, "Kutlu Doğum Haftası"na katılmalarının AKP'nin kapatma davasında gerekçeler arasında gösterildiğini anımsatarak, sebepleri arasında gösterildiğini anımsatarak, Baykal'ın da bu yıl etkinliklerde yer almasının olumlu olduğu şeklinde yorumlandı.

Erdoğan ve Bahçeli mesajla yetindi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Kutlu Doğum Haftası’’nın törene gönderdiği mesajda, ‘’Kanla, gözyaşıyla, acı ve zulümle sarsılan insanlığın bugün de Peygamberimizin zamanları aşan ebedi mesajını, sevgi, barış ve merhametini hatırlamasını ümit ediyoruz’’ ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan ayrıca, ‘’İlahi mesaj bundan tam 1400 yıl önce Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed aracılığıyla insanlığa ulaştı. ‘Oku’ emriyle nazil olmaya başlayan Kur’an-ı Kerim, o andan itibaren tüm insanlığı kucakladı ve sıcaklığıyla, hikmetiyle, nuruyla kuşattı. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki ‘İman etmedikçe cennete gidemezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek manada iman etmiş olamazsınız’. Hiç kuşkusuz bugün sevgili Peygamberimizin hikmetli sözlerine, yolumuzu aydınlatan Hadis-i Şeriflerinden ilham almaya her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli de, ''Kutlu Doğum Haftası" dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bahçeli, mesajında, '"insanlığın yaşadığı anlam bunalımından, çırpındığı manevi buhrandan ve İslam aleminin içine düştüğü istikrarsızlık sarmalından kurtuluşun uzaklarda değil, 1400 yıl önce müjdelenen ve hepimizin pırıl pırıl işlemelerle sarıp bir mücevher gibi esirgediğimiz Kur'an-ı Kerim'in hikmetli sayfalarında ve tebliğin kılavuzu olan sevgili Peygamberimizin aziz hayatında arayıp bulmamız gerektiğine canı gönülden inanıyorum'' dedi.

(soL-Haber Merkezi)