Gazze için insanlık nöbette

Türkiye Komünist Partisi bu akşam tüm Türkiye'de belirlenmiş buluşma noktalarında İnsanlık Nöbeti için halkı toplanmaya davet etti.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamı devam ederken insanlık ayağa kalkıyor. Filistin halkıyla dayanışmak ve İsrail'in emperyalizm adına yürüttüğü saldırılara son vermesini haykırmak için TKP öncülüğünde başlatılan İnsanlık Nöbeti çoğalarak devam ediyor. Bu akşam, İstanbul da dahil olmak üzere birçok ilde konsolosluklar ve kent meydanlarında kitlesel eylemler düzenlenecek.

Türkiye Komünist Partisi tarafından bir açıklama yapılarak Türkiye'nin her yerinde nöbete çağrı yapıldı. Bu akşam 20.00'de, Gazzeli çocuklar için, insanlık için ve ülkemiz için toplanmak insanlık görevidir" denilen açıklamada "insanlığa tek yumruk olma" çağrısı yapıldı. Açıklamada "Bugün sessiz kalan bir halk, yarın yurtsuz kalacaktır" denildi.

Kocaeli
TKP ve Yurtsever Cephe Kocaeli örgütleri üyelerinin Filistin halkıyla dayanışma için başlattığı İnsanlık Nöbeti'nin dördüncü gününde tutulan nöbete katılım arttı.

Sabri Yalım Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde her akşam saat 18.00'de başlayan nöbete, TKP ve Yurtsever Cephe üyelerinin yanı sıra EMEP ve DTP İl Başkanları, Eğitim-Sen, SES, BES ve Dev Sağlık-İş Şube Başkanları, sendikaların çok sayıda üyesi ve bazı vatandaşlar da katıldı. Nöbet boyunca, İsrail'i lanetleyen sloganlar atılarak Filistin halkına destek olundu.

Nöbete katılanlar, Filistin halkı ile dayanışmanın aralıksız sürdürüleceğini ve onlara iletilecek dayanışma sesinin daha gür çıkacağını dile getirdi. "Filistin halkı yalnız değildir", "Katil İsrail, Filistin'den defol", "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Filistin için insanlık nöbete" ve "Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak" sloganları atılan eylemde konuşan TKP Kocaeli İl Başkanı Barbaros Tantan, "Sözün bittiği yerdeyiz. İsrail, 6 yüzü aşkın ölü ve binlerce yaralının olduğu Filistin topraklarından koşulsuz geri çekilmeli. Soykırıma dönüşen hava ve kara harekatı sona erdirilmelidir" dedi.

Tantan, Gazze'de yaşananların Hitler'in başında bulunduğu Nazi Almanyası döneminde yaşananlardan farksız olduğunu savunarak "ABD emperyalizminin maşası İsrail, soykırım yaparak faşist yüzünü açıkça ortaya koymaktadır. Bu soykırım 21. yüzyılın ayıbı olarak kalacak" dedi. Tantan, KESK, DİSK, TTB, TMMMOB, TÜRMOB, TÜDEF ve bazı derneklerin çağrısıyla yarın akşamdan itibaren 3 dakika süreyle yapılacak Filistin'e ses ver eylemlerine destek verilmesini de istedi. Nöbet, Arapça müziklerin dinlenmesiyle sona erdi.

Sakarya
Ülkenin dört bir yanında devam eden "İnsanlık Nöbeti" için TKP Sakarya İl Örgütü ve Yurtsever Cepheliler önceki gün olduğu gibi dün de nöbetlerini gerçekleştirmek üzere Çark Caddesi'ne doğru yürüyüş yaparlarken polis müdahalesi ile karşılaştılar. Polis'in çembere aldığı nöbetçiler kent meydanında tüm engellemelere rağmen eylemlerini gerçekleştirdiler.

Yurtsever Cephe ve TKP İl Örgütü, İsrail karşıtı "İnsanlık Nöbeti" için Yurtsever Cephe lokalinde toplandılar. Nöbet alanı olan Çark Caddesi'ne yürüyüşe başladıkları sırada çevrede toplanan sivil ekipler ve Çevik Kuvvet'in Çark Caddesi'ne çıkan yolları kapatması üzerine nöbetçiler kortej halinde Atatürk Kültür Merkez'ine yöneldiler.

Sloganlar, dövizler, meşale ve Filistin bayrakları ile yürüyüşe devam eden nöbetçiler kent meydanından geçildiği sırada çevik kuvvet ekipleri grubu çember içine aldı. Polisle görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine kent meydanında çember içerisinde eyleme başlandı.

TKP İl Başkanı'nın yaptığı konuşmada "Bizler bugün burada TKP ve Yurtsever Cepheliler olarak Ortadoğu'da yıllardır süren vahşetin son bulması için toplandık. Ama bakıyoruz ki AKP'nin politikalarının ve emniyetin tutumunun sonucu budur. Bu memlekete sahip çıkan insanları abluka içersine alıp onları susturmaya çalışıyorlar. Bizler bu ülkede ve dünyada kanın, vahşetin bitmesini istiyoruz. Bir şekilde mücadele etmezsek, evimizde oturarak İsrail'in ve Amerika'nın emperyalist politikalarının bitmeyeceğini biliyoruz" dedi.

Yurtsever Cephe adına da bir konuşma yapılarak "İnsanlık nöbeti tutuyoruz. Siz emniyet mensuplarına ve çevrede duran insanlara söylüyoruz: Bizler, İsrail'in katliamına ve Amerikan emperyalizmine karşıyız, insanların sömürülmesine, insanların katledilmesine karşıyız. Onun için burada toplandık. Bizlerin hak ettiği yer bu polis çemberi değil eylem alanlarımız olan Çark Caddesi, AKM önü, Gar Meydanı'dır. Emniyet mensupları sanki İsrail'i koruyormuş gibi, sanki Amerika Birleşik Devletleri'ni koruyormuş gibi bizi bir çember içine alarak 'İnsanlık Nöbeti'mizi engellemeye çalıştılar. Hepinize teşekkür ediyoruz. Kimin yanında olduğunuzu çok iyi gösterdiniz" denildi.

Basın açıklamasının ardından yine slogan ve alkışlarla AKP'nin bu savaşta iki yüzlü davranması ve Sakarya Emniyeti'nin müdahalesi protesto edilerek çevreden gelen alkışlarla polis çemberi dağıtıldı. Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği'nden bir yurtseverin Çevik Kuvvet ekiplerine doğru "Bizi buraya kapattınız, insanlara rezil oldunuz. Bu ülkeyi insanlara rezil ettiniz. Yeter!" demesinin ardından alkışlar ve sloganlarla Yurtsever Cephe lokalinin önünde eylem sona erdirildi.

Muğla
Muğla Üniversitesi öğrencileri Kötekli Merkez Kampusu'nda, İsrail'i protesto eylemi düzenledi.

Aralarında Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği'nin de bulunduğu 'Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu' öğrencileri öğle saatlerinde yerleşke içerisindeki Karya Kafe önünde toplanarak Öğrenci Sarayı'na doğru yürüyüşe geçti. "Katil İsrail, işbirlikçi AKP", "Filistin halkı yalnız değildir", "Katil İsrail, Filistin'den defol", "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez" sloganları atarak yürüyen 4 yüz kadar öğrenci yürüyüşün ardından tekrar Karya Cafe önünde gelerek basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği'nden Ekin Yağmur Yılmaz, "Filistin halkına yönelik İsrail saldırısının bir an önce durdurulmasını ve İsrail'le olan anlaşmaların iptal edilmesini istiyoruz." dedi.

Yıllardır siyasi çalışmalara izin verilmeyen Muğla Üniversitesi'nde gerçekleştirilen eylem, öğretim görevlileri ve diğer öğrenciler tarafından da yoğun destek aldı.

Muğlalı TKP ve Yurtsever Cepheli öğrenciler meşaleler yakarak şiirler, marşlar ve sloganlarla Filistin halkı için İnsanlık Nöbeti tutmaya başladı. Akşam saatlerinde Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan öğrencilere halk büyük destek verdi. Civardaki esnaf, soğuk ve yağmura rağmen nöbet tutmaya devam eden öğrencilere çay ikram etti.

Öğrenciler, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırısına tepki olarak İnsanlık Nöbeti'ni tutmaya devam edeceklerini açıkladılar.

Bodrum
Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanan TKP ve Yurtsever Cephe üyeleri, İsrail'i protesto etti. TKP bayrakları ve flamaları taşıyan eylemciler, "Katil Amerika, katil İsrail", "Yaşasın halkların kardeşliği", "İsrail Filistin'den elini çek", "Katil Amerika, işbirlikçi AKP" şeklinde sloganlar attı. Eyleme çevredeki vatandaşlar da destek verdi. Yurtsever Cephe adına konuşan Avukat Ahmet Aksüt, üç yaşındaki çocuk ve kadınların dahi kalleşçe öldürüldüğü İsrail saldırıları durduruluncaya kadar meydanda "İnsanlık Nöbeti" tutacaklarını söyledi.

Aksüt, "Bu nöbete herkesi davet ediyoruz. İsrail'in başlattığı soykırım ve saldırıların dünyada eşi benzeri görülmemiştir. ABD ve İsrail'in bölgede uyguladığı şiddet sona erene kadar tepkimizi göstermeye devam edeceğiz" dedi. Eylemde İsrail ve ABD bayrakları yakıldı.

Trabzon
TKP ve Yurtsever Cephe üyelerinin Türkiye'nin dört bir tarafında sürdürdükleri "İnsanlık Nöbeti" Trabzon Meydan Parkı'nda da başlatıldı.

TKP Trabzon İl Örgütü önünde toplanan TKP ve Yurtsever Cepheliler, Meydan Parkı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sırasında "Katil İsrail Filistin'den defol", "Katil İsrail, işbirlikçi AKP", "Filistin halkı yalnız değildir", "Kahrolsun İsrail, kahrolsun emperyalizm" sloganları atan eylemciler, Meydan Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla birlikte "İnsanlık Nöbeti"ne başladıklarını ilan ettiler.

TKP Trabzon İl Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Karahan'ın okuduğu basın açıklamasında, "Bugün Türkiye'nin dört bir yanında devam eden 'İnsanlık Nöbeti'mizin bir ayağını da Trabzon Meydan Parkı'nda başlatıyoruz. İsrail'in saldırıları durana kadar her gün 12:00-20:00 saatleri arasında İnsanlık Nöbeti tutmak için burada olacağız. Halkımızı da Filistin halkının emperyalizme karşı verdiği bu onurlu mücadelenin yanında olmaya çağırıyoruz" denildi. Üç saatlik ateşkes uygulamasına da değinen Serkan Karahan, "Katiller insan öldürmekten yoruldular ki üç saatlik çay molasına ihtiyaç duyuyorlar" dedi.

Halktan olumlu tepkiler alan TKP ve Yurtsever Cephe üyelerine, çevreden geçen insanlar tarafından simit ve çay getirildi. Akşam saat 20:00'da eylemlerine son veren TKP ve Yurtsever Cephe üyeleri saldırılar son bulana kadar her gün daha güçlü, Meydan Parkı'nda olacaklarını ve İnsanlık Nöbeti tutmaya devam edeceklerini belirttiler.

Ankara
Ankara'da her akşam Güvenpark'ta gerçekleştirilen toplanma ve kurulan halk kürsüsünden yapılan konuşmaların ardından İsrail Büyükelçiliği'nin önündeki nöbet yerine dönülüyor ve Filistin'le dayanışma sloganları ve marşlarla nöbet devam ediyor.

İnsanlar, her akşam Güvenpark'ta kurulan halk kürsüsünden Filistin'e dayanışma mesajları gönderirken İsrail ve AKP'ye karşı öfkelerini de dile getiriyorlar. Dün halk kürsüsünde söz alan bir üniversite öğrencisi, bu ülkenin de bir emperyalist işgal geçirdiğini, emperyalizme karşı mücadele vermiş bir neslin çocukları olduğumuzu söyledi ve şöyle ekledi: "Belki de bu yüzden Filistinlileri en iyi biz anlamalıyız, oradaki direnişin yanında olmalıyız." Söz alan bir emekli öğretmen ise emperyalist güçlerin Ortadoğu'yu kendi çıkarlarına göre yeniden şekillendirmek ve bölgenin yeraltı yerüstü zenginliklerine el koymak istediklerini söyledi. Bu isteklerini gerçekleştirebilmek için insanları öldürdüklerini de ekleyen emekli öğretmen, buna dur denmesi gerektiğinin altını çizdi ve bu eylemlerin önemine dikkat çekti.

Soğuğa ve yağışa rağmen dört gündür devam eden İnsanlık Nöbeti'ne Ankaralılar da tepkisiz kalmadı. Nöbetin ilk gününden itibaren her gece geç saatlerde Ankara'nın değişik semtlerinden insanlar çayları, kekleri ve çorbalarıyla 'Nöbetçi'lere destek olmaya geliyorlar. Yapılan işin önemine ve değerine dikkat çeken ziyaretçilerin bir kısmı gece boyunca Elçilik önünde bekleyip İnsanlık Nöbeti'ne katılıyorlar.

Elçilik çevresindeki dükkanların çalışanları da İnsanlık Nöbeti'ne destek veriyorlar. Kimisi gece nöbet tutanlara kahve verirken kimisi de getirdiği yiyeceklerle eylemcilere destek oluyor. Sabah erken saatlerde sefere başlayan belediye otobüsü şoförleri eylem alanından geçerken klakson çalıyor, temizlik işçileri de sloganlarıyla eyleme katılıyorlar.

İnsanlık Nöbeti ikinci haftasına daha kitlesel, daha coşkulu bir şekilde taşınacak. Bugüne kadar belli sayıda kişinin Elçilik önünde kalmasıyla devam eden nöbetler bu gece Ankara'daki bütün TKP üyeleri ve Yurtsever Cephelilerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Yurtsever Cepheli üniversitelilerin kendi yazdıkları tiyatro oyunuyla katılacakları eylemde, Yurtsever Cephe İşçi Birliği Korosu da şarkıları ve marşlarıyla yer alacak.

Kayseri
TKP'nin birçok ilde başlatmış olduğu "Filistin için İnsanlık Nöbeti" eylemlerine bir ses de Kayseri'den geldi. Cumhuriyet Meydanı'nda tutulmaya başlanan "İnsanlık Nöbeti"nde Filistin'le dayanışma için İsrail karşıtı sloganlar atılıp İsrail karanlığına karşı yakılan mumlarla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yapılan basın açıklamasında, sözde İsrail karşıtı söylemleriyle dikkatleri toplayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP'nin, aslında İsrail'in gizli destekçisi olduğu üzerinde durularak Meclis'teki "İsrail Dostluk Grubu"na dikkat çekildi. Ayrıca Konya'da bulunan ve İsrail uçakları tarafından kullanılan Ana Jet Üssü'nün hemen kapatılmasını isteyen TKP ve Yurtsever Cephe üyeleri, İsrail saldırıları son bulana kadar her gün saat 17:00 ve 18:00 saatleri arasında İnsanlık Nöbeti'ne devam edeceğini açıkladı.