Dindarlık anketine 'stratejik plan' itirafı

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından TÜİK’e yaptırılan Türkiye’de Dini Hayat Araştırmasının Türkiye genelinde uygulandığını belirterek, “Başkanlığımızca yaptırılan araştırma salt bir dindarlık araştırması değildir. Bir dini hayat araştırmasıdır” dedi.

(soL - Haber Merkezi) Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından TÜİK’e yaptırılan Türkiye’de Dini Hayat Araştırmasının Türkiye genelinde uygulandığını belirterek, “Başkanlığımızca yaptırılan araştırma salt bir dindarlık araştırması değildir. Bir dini hayat araştırmasıdır” dedi.

Dinin etkinliğini artırmak!
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe konulan Diyanet İşleri Başkanlığı Stratejik Planı’na işaret ederek, “Bu çerçevede ‘din hizmetlerini toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve etkinliğini artırmak’ başlığıyla ifadelendirilen stratejik amaç, ‘hizmet çeşidini ve veriliş şeklini toplumun farklı kesimlerine hitap edecek şekilde artırmak’ hedefiyle ilişkilendirilmiş ve önemli çıktılar ve performans göstergelerinden birisi olarak ‘hizmet alanların profillerini çıkarmaya yönelik araştırma yapılması’ plana dahil edilmiştir” dedi.

Bozdağ, bu amaçlara binaen Başkanlığın, ülkedeki dini hayatın bütün çeşitliliği ile incelenerek gündelik hayatta nasıl ve ne şekilde yer aldığı, dini hayatta ortaya çıkan farklılıkları bölgelere ve ülke geneline göre objektif bir şekilde ortaya koymak üzere yaptığı, “Türkiye’de Dini Hayat” adlı alan araştırmasını, planladığı şekliyle tamamladığını söyledi.

Bilimi de karıştırdı!
Bozdağ, vatandaşların ankete katılıp katılmama veya herhangi bir soruya cevap verip vermeme konusunda serbest bırakıldığını iddia etti. Dindarlığın ölçülüp ölçülemeyeceği veya hangi boyutların ölçülebileceği hususlarının akademik camiada bir asırdan fazla bir zamandan beri üzerinde tartışmalar yapılan bir husus olduğunu savunan Bozdağ, “Araştırmada yer alan sorular ve benzerleri, gerek ülkemizde gerekse dünya ölçeğinde dini hayatı esas alan tüm araştırmalarda, dini hayata yönelik ölçüm araçları olarak kullanılmaktadır” iddiasında bulundu.