Dayakçı polisler "af" ile kurtuldu

2002 yılında Ankara'da yapılan YÖK protestosu sırasında Veli Kaya adlı öğrenciyi bir depoya sokarak döven polisler hakkındaki dava, Yargıtay’ın ısrarıyla “af” kapsamına sokuldu.

Yargıtay’ın kararı doğrultusunda davayı “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması” kapsamına sokan hakim, sanık polislere “Vicdanınız rahat mı?” diye sordu.

2 polis hakkında açılan dava 7 yıl sonra karara bağlandı. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği iki kararı da bozmuştu. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, ilk kararında, sanık polisleri 6’şar ay hapse mahkûm etti. Mahkeme, sanıkların cezasında iyi hal indirimi de yapmadı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bu kararı, polisler hakkındaki davanın, “hükmün açılanmasının geriye bırakılması” uygulaması kapsamına alınması gerektiği görüşüyle bozdu. Mahkeme, “kötü muamele” suçunun, dolaylı af olarak bilinen uygulama kapsamına alınamayacağı gerekçesiyle ilk kararında direndi. 4. Daire, bu kararı bir kez daha bozdu.

Geçen hafta Yargıtay kararına uymak zorunda kalan Hakim İbrahim Erdemir, polislere, “Duruşmayı bir tarafa bırak, sana kişisel olarak soruyorum. Vicdanın rahat mı?” sorusunu yöneltti. Polislerin susması üzerine Erdemir, “Ne susuyorsun?” diye polisi azarladı.

(soL - Haber merkezi)