Davutoğlu: AB 200 yıllık hedefimiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB’nin Türkiye’nin 200 yıllık yolculuğunun hedefi olduğunu belirterek, “Engeller bizi yolumuzdan alıkoyamaz” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kriter dergisine verdiği söyleşide AB yolundaki engellerin, Türkiye'yi yolundan alıkoyamayacağını söyledi.

Davutoğlu, "AB süreci ile ilgili olmayan ve bizim zaten gereğini çok önceden yapmış olduğumuz konular önümüze engel olarak çıkarılmaktadır. Bunun artık son bulmasını istiyoruz" dedi.

Göreve geldiğinden bu yana zamanının önemli bir bölümünü AB işlerine ayırdığını belirten Dışişleri Bakanı, diğer konuları da ihmal etme lükslerinin olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Türkiye olarak uluslararası ve bölgesel düzeyde meydana gelen gelişmeleri anında dikkate almak, gerektiği takdirde önlem almak, cevap vermek durumundayız" diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye üye olacağına kuvvetle inandığının altını çizen Davutoğlu, "eformlarını gerçekleştirmiş, özgürlük, güvenlik, refah üçgenini inşa etmiş, istikrarını bölgesine yayabilen, Avrupa'nın küresel bir aktör olmasına önemli katkıda bulunabilecek bir Türkiye'nin, AB üyeliği kaçınılmazdır" dedi.

"Ahde vefa"

Davutoğlu, AB'ye de mesaj göndererek, "Tam üyelik dışında bir alternatif söz konusu olamaz. Esasen 'ahde vefa' ilkesi önemli bir Avrupa değeridir. Bu değerin korunması Avrupa'nın da çıkarınadır" yorumunda bulundu.

Avrupa Birliği için "200 yıllık yolculuğumuzun hedefidir" nitelemesinde bulunan Davutoğlu, "Hiçbir Avrupalı dostumuzun, özellikle de 2004 Burgenstock müzakerelerini bizimle birlikte yaşayan Avrupalı dostlarımızın, "Türkiye Kıbrıs konusunda gerekeni yapmamıştır" demesi mümkün değildir. Türkiye Kıbrıs konusunda, Kıbrıs'ın bir barış adası haline gelmesi konusunda üzerine düşen her şeyi, hiçbir eksik bırakmazsızın yapmıştır ve yapmaya devam edecektir" dedi.